súťaži o najkvalitnejšie výrobky na Slovensku, ale predovšetkým úspech prešovskej likérky, ktorá za svoj výrobok, Staroslavanskú slivovicu, získala prestížne ocenenie Slovak Gold. Ide síce o 38-percentný nápoj, ale jeho výnimočnosť je v neobvykle jemnej chuti slivkového destilátu a ďalších macerátov podľa pôvodnej receptúry. Originálnou je tymiánová vňať, ktorá je do nápoja vkladaná.
Pripomíname, že história výroby destilátov v regióne Šariša siaha do roku 1949, kedy pálenice v okolí spracovávali rôzne druhy ovocia do podoby ovocných destilátov. Mimochodom, v prípade oceneného výrobku ide o receptúru, ktorú terajší manažment spoločnosti našiel vo výrobných denníkoch spoločnosti z roku 1989, hoci časom prešiel mnohými zmenami.
Certifikácia je pre Prešovčanov o to významnejšia, že v kategórii liehovín ide o druhé ocenenie, aké bolo v histórii súťaže udelené. Prvé získalo zhruba pre štyrmi rokmi Karpatské brandy. "Vnímame to ako zadosťučinenie pre všetkých zamestnancov likérky a aj istý záväzok do budúcnosti. Ľuďom sa bude iste lepšie pracovať, keď budú vedieť, že ich výkon verejnosť ocenila. Tešíme sa z úspechu a dúfame, že toto bola prvá, ale nie posledná cena," povedal počas prijatia generálny riaditeľ Preliky Martin Lipták (na obr.).
Primátor Benč nešetril blahoželaniami, ale jedným dychom vyslovil obdiv súčasnému rozširovaniu výroby a vytváraniu pracovných príležitostí pre Prešovčanov. Prelika totiž prešla ťažkým obdobím transformácie a hoci ani dnes nie je bez finančných problémov, keďže trh s liehovinami je stále riskantný, rozšírením sortimentu a inovatívnymi výrobkami postupne presviedča verejnosť o svojich kvalitách.
Keď sme sa zaujímali o novinky, dozvedeli sme sa, že čoskoro príde na trh ďalší aperitívny nápoj s výťažkom horca s receptúrou z oblasti Vysokých Tatier, ktorý mu dáva horkastú chuť. "Pre ženy je to veľmi nebezpečný nápoj. Chutí, ale tak dobre pôsobí na trávenie, že jedlu sa jednoducho nedá odolať," podotkol Lipták.
Pripomenul tiež, že aj minister životného prostredia László Miklós sa zaujímal o zdroj macerátu, keďže horec je chránenou rastlinou. Lipták ho však upokojil, že Prelika nakupuje umelo pestovanú rastlinu, z ktorej sa lúhuje macerát potrebný na výrobu lahodného nápoja.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš