objavuje salmonela, dyzentéria, prípadne iné črevné ochorenia. Dôvodom je často nedostatočná úprava jedál, ale aj voda.
Zaujímalo nás preto, aká je hygienická situácia v Prešovskom kraji a oslovili sme riaditeľku Štátneho zdravotného ústavu v Prešove Magdalénu Čačovú. "Situácia je dobrá. Zo žiadneho okresu nám nehlásili mimoriadne situácie. Došetroval sa len prípad 22 českých rekreantov, z ktorých 12 ochorelo po konzumácii stravy v rekreačnej ubytovni Jarka v Tatranskej Lomnici." Ako ďalej uviedla, deti z Pelhřimova mali hnačky a teplotu, ale nie je vylúčené, že príznaky spôsobil aj iný faktor. V ten istý deň totiž boli na Zbojníckej chate a ako vypovedali, pili vodu z povrchového toku.
"Hygienici v prevádzke Jarka odobrali a vyhodnotili vzorky jedál a urobili stery zariadenia kuchyne. Vyšetrenia, ktoré sa dokončili tento týždeň potvrdili, že tri vzorky jedál boli závadné. Z deviatich sterov z nástrojov mali výhrady v piatim a teda v prevádzke nebolo všetko v poriadku." Na našu otázku, či a aké dôsledky z toho plynú pre zariadenie, ktoré už na začiatku dovolenkového obdobia vykazuje nedostatky reagovala, že závery bude musieť urobiť okresný hygienik z Popradu a ten je momentálne na dovolenke. Posúdi situáciu a rozhodne o prípadnej sankcii. Podľa jej slov sa však zariadenie v Tatranskej Lomnici bude brániť, lebo v rovnakom čase sa tam stravovalo 98 detí z Maďarska a tie neochoreli.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš