jubilejná výstava v týchto priestoroch a potvrá do 30. júna.
Medzi viac ako šesťdesiatimi exponátmi je napríklad borovica čierna, ktorú Jozef Urban z Lipian začal pestovať po príchode zo základnej vojenskej služby. Dnes má 61 rokov. František Senderák, odborný poradca výstavy a dlhoročný pestovateľ zasa vystavuje okrem iných bonsají aj smrek obyčajný. Podľa zárezov na kôre stromčeka, keď ho našiel, mal približne sto rokov. Dnes je 120-ročný. "Vek bonsají je ťažké odhadnúť. Je rozdiel medzi jeho vizuálnym a fyzickým vekom," tvrdí F. Senderák.
Bonsaje môžu byť interiérové, napríklad fikusy, či granátové jablká, z exotických rastlín a stromov. Z našich zemepisných šírok sa stromové miniatúry pestujú v exteriéroch. "Bonsaj má vyzerať ako dospelý strom. Preto aj jeho konáre by mali visieť nadol ako u starších stromov. Pre tento efekt sa tvarujú drôtom. Okrem toho je dôležité správne zrezávanie stromčeka," povedal nám ďalší z vystavovateľov Igor Kožuško. Pestovaniu bonsajov sa venuje 12 rokov: "Bonsaj sa vypestuje buď zo semienka, ako kedysi začínali Japonci alebo sa presadí z okraja lesnej cesty, najlepšie v extrémnych podmienkach. Prvý spôsob je zdĺhavý, ale pri vyrastených stromčekoch je už zase hrubý kmeň a daný výzor. Ťažšie sa potom tvaruje."
Podľa jeho slov by sa vo všeobecnosti dal vypestovať bonsaj z hocijakého stromu. Závisí to od veľkosti listov: "Ak chce mať niekto malú bonsaj, nemôže mať veľké listy. Kto začína s bonsajmi, mal by sa orientovať na rastliny a dreviny oblasti, v ktorej žije a použiť odbornú literatúru." I. Kožuško nás informoval, že na európskom trhu sa cena bonsajov pohybuje od 50 korún za semenáče, až po 50-tisíc eúr za 200 - 300-ročné miniatúry stromov. Bonsaj v japončine znamená strom alebo rastlina a miska. Aj misky kupujú pestovatelia bonsají v cene do niekoľko desiatok tisíc korún. "Mladá rastlinka by sa mala presádzať každý rok, staršie raz za dva roky. K tomu je potrebná zemina podľa prirodzeného stanovišťa rastlinky. Zalievajú sa podľa druhu a veľkosti stromčeka. Niektorí pestujú bonsaje aj v orechových škrupinkách, nosia ich všade so sebou a polievajú ich po kvapkách aj každú hodinu," doplnil F. Senderák.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš