pestovaných na kontaminovanej pôde. Najvyššia prípustná koncentrácia ortuti v potravinách je 0,05mgv pitnej vode je 1mcgOrtuť sa kumuluje v organizme iba v malom množstve, môže však spôsobiť poškodenie mozgu, nervového systému, obličiek a pečene. Príznaky otravy sa prejavujú už počas jedného až dvoch mesiacov. Intoxikácia začína ľahkými poruchami čítania, citlivosti končatín, jazyka, zúženie zorného poľa, porucha sluchu, neskôr postihnutý celý nervový systém. Nadmerné množstvo ortuti poškodzuje aj časť hrubého čreva a obličky a spôsobuje defekty u novorodencov, vypadávanie zubov, degeneráciu nervového systému a svalovú triašku.
Antimón zaraďujeme medzi toxické prvky. Svojím účinkom sa podobá arzénu, vyvoláva prechodný stav pripomínajúci infarkt. Jeho zdrojom sú morské produkty a do potravy sa môže dostať aj z kuchynského riadu. Toxická dávka je 150mg, pri chronickej otrave stačí 1mg
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš