Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Tradičnej výrobe liehovín, octu a horčice v teritóriu Prešova neodzvonilo

Prešov - V týchto dňoch si liehovarníci v prešovskom regióne pripomenuli storočnicu od svojho vzniku. Pripomenuli sme si spolu s nimi historické

udalosti, ktoré ovplyvnili vývoj liehovarníctva, ale viac nás zaujíma súčasnosť. Pripomeňme len, že ostatným veľkým závodom v Prešove bola spoločnosť Fragopolis, ktorá po rýchlom vzostupe skončila v roku 2000 tvrdým pádom, teda v konkurze. Spomeňme si tiež na neúspešné pokusy niekoľkých investorských skupín oživiť bývalú sabinovskú Fruconu. Po rokoch neúspešných pokusov, nedokončených štartov a sklamaných zamestnancov na scénu vstúpila Prelika, a. s. (Prešovská likérka).

O záchranu technológie a zachovanie výrobného programu sa pokúsilo zdravé jadro bývalých zamestnancov Fragopolisu a v súčasnosti už môžu hovoriť o konkrétnych výsledkoch. Pokúsili sa nielen zachrániť tradičnú výrobu liehovín, ku ktorým pripojili aj nealkoholické nápoje, kvasný ocot a horčicu, obchodné vzťahy, ale pustili sa aj do odvážneho projektu vyrábať potravinárske stroje. Podľa všetkého sa im myšlienku darí realizovať. Svedčia o tom údaje, ktoré nám počas osláv storočnice potvrdil generálny riaditeľ Preliky Martin Lipták. "Vlani sme mali obrat 250 miliónov korún a tento rok ho plánujeme zvýšiť na 270 miliónov. Na rôznych odvodoch sme odviedli štátu celkom 137 miliónov korún odvodov a tento rok chceme dosiahnuť úroveň okolo 140 miliónov. Do technológie výroby, strojov a obnovy octárne sme vlani investovali 5 miliónov korún." Od svojho vzniku v rámci modernizácie technického a technologického procesu spoločnosť preinvestovala 14,4 milióna korún, pričom sa pustila aj do ekologických úprav v tepelnom hospodárstve a rekonštrukcie kotolní.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetky ukazovatele množstva produkcie plánujú v tomto roku postupne zvyšovať a veria, že to zvládnu zvýšením produktivity práce aj so súčasnou stovkou zamestnancov. Nárast riaditeľ pripustil len v nevyhnutnom prípade, alebo pri väčšom rozšírení výroby. Podotkol tiež, že pri sezónnom nápore práce zaviedli systém brigádnických pracovísk rodinných príslušníkov, keď chodí vypomáhať matka- dcéra- nevesta. Priemerná mzda kmeňových zamestnancov sa vlani pohybovala na úrovni 13 750 korún a tento rok sa má podľa Liptáka zvýšiť na 14 500 korún. Faktom však je, že podporujú aj druhotnú zamestnanosť tým, že majú dohody s dodávateľmi surovín, teda s poľnohospodárskymi družstvami v okolí Prešova, ale aj z iných okresov na Slovensku, vrátane českého liehovaru v Kojetíne. Ako sme sa dozvedeli, v talóne majú aj ďalšie smelé plány. Uvažujú o založení vlastného ovocného liehovaru v spolupráci s poľnohospodársko-ovocinárskou prvovýrobou.

Skryť Vypnúť reklamu

Riaditeľ Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR v Prešove Marián Košč v tej súvislosti zdôraznil dôležitý moment. "Transformácia tejto spoločnosti mala svoj význam a je jednou z mála firiem v regióne, kde sa to skutočne podarilo. Je čistá a má všetky predpoklady rozvíjať sa. Teraz má šancu uchádzať sa aj zdroje z fondov EÚ, lebo pravdou je, že podporu dostávajú len tie spoločnosti, kde je záruka, že zdroje budú adekvátne využité," komentoval ekonomické výsledky Preliky. Vyslovil tiež uznanie nad dosiahnutou priemernou mzdou a plánmi okolo zvýšenia produktivity práce.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  3. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  6. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  7. Legislative intention - recodification of the corporate law
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 961
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 356
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 002
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 154
  5. Po Slovensku na motorke 6 802
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 621
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 278
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 226
  9. Crème de la crème po slovensky 3 239
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 620
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


17 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 9 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop