Korzár logo Korzár Spiš

Polia sú prikryté ľadovou škrupinou a na prístup vzduchu sú oziminy zvlášť citlivé

Svidník - Poľnohospodári sú v období medzi dvoma biologickými inventarizáciami. Prvá sa uskutočnila k 1. decembru a ďalšia je plánovaná k 1. aprílu.

Až po tej druhej budú vedieť - a spolu s nimi aj my - na čom sú v prípade novozaloženej úrody. Najdôležitejšou plodinou medzi obilovinami je bezosporu pšenica. V jeseni bolo na sejbu nie príliš priaznivé počasie a tak poľnohospodári okresu Stropkov siali aj koncom novembra. Aj tak zasiali 680 hektárov tejto plodiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže od sejby do prvej biologickej inventarizácie uplynulo malo času, do kategórie od nula do sto jedincov rastlín na jednom metri štvorcovom vtedy zaradili 335 hektárov, čo je takmer polovica zasiatej plochy. "Vtedy tam bola viac - menej nula poschádzaných jedincov," uviedol agronóm Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR vo Svidníku Miroslav Dankanin. Do kategórie od 181 do 275 jedincov zaradili 95 hektárov a do kategórie od 276 do 400 jedincov 200 hektárov. "V našich podmienkach je táto kategória optimom." Ďalších 50 hektárov osiatej plochy zaradili do kategórie od 401 do 500 vzídených jedincov ozimín. Tu je však aj väčšie nebezpečenstvo vzniku plesne snežnej.

SkryťVypnúť reklamu

V okrese Svidník pšenicou stihli osiať 478 hektárov a po biologickej inventarizácii plochy zatriedili do jednotlivých kategórii. V prvej od nula do sto vzídených jedincov je 121 hektárov. V kategórii do 187 jedincov je osem hektárov, v kategórii od 187 do 275 jedincov je 52 hektárov, v kategórii od 276 do 400 jedincov je 146 hektárov a v kategórii od 401 do 500 jedincov je 151 hektárov. M. Dankanin ohodnotil stav v oboch okresoch, ktoré spadajú do svidníckeho regiónu: "V okrese Svidník je trocha lepšia situácia, ale najlepšie budeme vedieť na čom sme až po biologickej inventarizácii k 1. aprílu."

Na výšku úrody má vplyv aj vývoj počasia v zime. Oziminám vyhovovalo, že najprv pôda zamrzla a potom nasnežilo. Lenže potom prišlo obdobie, kedy sneh sa topil a na to hneď udreli mrazy, takže polia prikryla ľadová škrupina. "Oziminy sú citlivé na to, keď nemajú prístup vzduchu," vyjadril obavy poľnohospodárov M. Dankanin. K tomu pôda zvrchu rozmrzla a môže dôjsť k pretrhnutiu koreňovej sústavy rastlín. Keby sa k tomu pridružili ďalšie nepriaznivé vplyvy, mohlo by dôjsť k ich odumretiu.

SkryťVypnúť reklamu

Pre poľnohospodárov svidníckeho regiónu by to bola pohroma, pretože v prípade neskorej jari by nemali veľa možnosti náhradného osevu plôch. "Keď príde neskoro jar, tak nemôžeme pre agrotechnické termíny siať ani jarnú pšenicu, ani jarný jačmeň. Slnečnici sa u nás nedarí a hrach tiež treba siať skôr. Máme akurát možnosť zasiať kukuricu na zrno," vyjadril sa o alternatívach M. Dankanin. Mimochodom, v tejto plodine v minulom roku mali slušné výsledky, keď Podielnické družstvo Ondava Stropkov dosiahlo v priemere 6,53 tony z hektára pri použití troch hybridov kukurice. U najslabšieho dosiahli úrodu okolo 4,5 tony z hektára a u najsilnejšieho okolo 9 ton z hektára. Ako náhradná osevná plodina pripadá do úvahy aj sója, ktorú v minulom roku zasiali Giraltovčania z celkom slušným výsledkom 1,5 tony z hektára.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 91 639
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 801
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 485
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 786
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 564
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 251
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 612
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu