vianočné menu v slovenskej rodine. Aj v našej krajine sa však rozrastá počet tých, ktorý dbajú na zdravý životný štýl, vrátane stravovania. Silvia Filová z Richnavy má na svojej vizitke napísané - špecialistka zdravej výživy. Už dvanásť rokov vylučuje so svojej stravy mäso a všetky potraviny, ktoré vlastnia prívlastok nezdravé. Samozrejme, svoju životnú filozofiu nemení ani na Vianoce. Kuchyni, ktorú preferuje cez sviatky hojnosti sa prispôsobili aj jej rodičia, s ktorými žije v jednej domácnosti.
"Mnohí sa laicky domnievajú, že ak nejedia mäso, tak sú vegetariáni. Pritom však konzumujú nezdravé konzervované marmelády alebo biely cukor skrytý v rôznych potravinách. Vegetariánstvo to je hlavne vyvážená rovnováha v strave, aby ľudský organizmus dostal to, čo potrebuje a pritom nehladoval," vysvetlila základnú podstatu vegetariánstva Silvia. Ako ďalej dodala, prejsť na zdravý spôsob stravovania a cvičiť jogu ju prinútila choroba. "V šestnástich rokoch, keď si mladé dievčatá začínajú potrpieť na svoj fyzický vzhľad, ja som trpela chronickou kožnou chorobou. Postihnutú som mala väčšinu kože na tele, tvár vrátane. Ležala som v nemocnici a na vizite mi primár flegmaticky, podľa mňa ľahostajne a neľudsky povedal, že mi dvaja sa budeme stretávať veľmi často," vrátila sa Silvia ku dňu, kedy nastal v jej živote zvrat. Uvedomujúc si, že je vlastne odkázaná v chorobe hlavne na vlastné sily a rozhodnutia, zaobstarala si všetku dostupnú literatúru o zdravom stravovaní. Neskôr sa ku vegetariánstvu pridružila aj joga. "Musím poklopať, moja choroba, aj keď má prívlastok chronická sa za celých dvanásť rokov nevrátila," skonštatovala Silvia.
Jediný hendikep, ktorý pociťuje s porovnaní s ľuďmi, ktorí sa stravujú "normálne" je užší výber tovaru v obchodoch. "Čím ďalej na východ Slovenska, tým je to s nákupom vhodných potravín ťažšie," upresnila. Za tie roky, ako dodala, sa však stretáva s ľuďmi s podobnou životnou filozofiou, vymieňa si s nim recepty a taktiež sa už zorientovala aj v obchodnej sieti.
Kým mnohí z nás dávajú žalúdku a žlčníku na Vianoce zabrať, u rodiny Filovcov bol vianočný stôl tiež plný, ale na vegetariánsky spôsob. "Do vegetariánskej kapustnice ide sójové mäso, chuť a vôňu údeného mäsa nahrádza údený tofu syr. Okrem toho do polievky sa dáva rozvarený polený hrach a šošovica. Správnu chuť dotvára čerstvá zelenina, čierne horčicové semienko, kumín, solčanka, majoránka a čerstvé bylinky," podelila sa s nami o recept na prípravu vianočnej kapustnice Silvia. Namiesto ryby sa v jej rodine podávali zeleninové rezne, k tomu zemiakový šalát, ale so sójovou majonézou.
Aj niekoľko druhov vianočných zákuskov spĺňali všetky kritéria zdravej výživy. "Piškótové cesto som piekla z hladkej a sójovej múky. Na zafarbenie slúži korenie kurkuma. Okrem toho, do cesta sa pridáva sójové mlieko a olej," vysvetlila Silvia. Okrem iného na vianočnom stole nechýbali keksíky s ovsených vločiek a kokosové koláčiky. "Biely cukor nahrádzam pri pečení medom a hnedým cukrom," popísala vegetariánsky "trik" Silvia.
Jej kuchyni sa sčasti prispôsobili aj rodičia. "Zo začiatku prijali môj spôsob stravovania s nevôľou. Neskôr, keď videli, že mi to pomáha, zmierili sa s tým. Stále však mali predstavy, že moja strava je bez chuti. Skrátka niečo ako liek, ktorý sa musí zjesť," s úsmevom spomína Silvia. Dnes jej rodičia zmenili názor a vo veľkej miere sa jej prispôsobili, aj keď mäso celkom so svojho stravovania nevylúčili.
"Únava, ktorú mnoho ľudí pociťuje napríklad pri návrate z práce, keď ich doma čakajú ďalšie povinnosti, ja nepociťujem. Naopak, stále mám plno energie a som optimistka. Upravila sa mi moja telesná váha a taktiež sa mi vyhýba chrípka. Mnoho ľudí má v štyridsiatke veľa životných skúsenosti, vybudovanú kariéru a našetrené peniaze. Nemôžu sa však naplno tešiť zo života, pretože ich trápia civilizačné choroby. A tie sú práve následkom nesprávneho stravovania," vymenovala pozitíva vegetariánstva Silvia. V závere nášho stretnutia sa s nami podelila o jednoduchú radu, pomocou ktorej si každý z nás môže spríjemniť začiatok dňa. "Vypitý pohár vody s citrónovou šťavou ráno nalačno má na ľudský organizmus asi taký vplyv, ako keď sa kvet poleje vodou."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš