Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Poľnohospodári prešovského regiónu pozbierali celú úrodu jesenných plodín

Prešov - "Zo zberu jesenných poľnohospodárskych plodín sme mali ešte väčšie obavy, ako zo siatia obilovín. Keď sa niečo nezaseje na jeseň, tak sa

môže osiať náhradnými plodinami na jar, avšak keď niečo na jeseň nepozbierame, tak už to nespeňažíme," povedal nám riaditeľ Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR v Prešove Marián Košč (na snímke).

Tieto obavy pramenili z nezvyklo daždivej jesene, čo spôsobilo, že aj najlepší pestovateľ zemiakov v prešovskom regióne súkromne hospodáriaci roľník Ján Komár ešte začiatkom novembra mal ich ešte nepozbieraných na 30 hektároch.

Napriek tomu zemiaky zo všetkých vyše 400 hektárov poľnohospodári prešovského regiónu pozbierali so slušnou úrodou, ktorá sa v priemere približovala k 19 tonám z hektára. Z toho sú prekvapení aj samotní poľnohospodári, pretože po toľkých dažďoch neočakávali ani zopakovanie minuloročnej úrody, kedy v priemere dosiahli okolo 16 ton z hektára. J. Komár tromfol ostatných pestovateľov zemiakov aj tentokrát, keď dosiahol úrodu vyše 20 ton z hektára.

Skryť Vypnúť reklamu

Nespokojnosť vládne s úrodou kukurice na zrno. Zasiali ju na 1 117 hektároch, ale pozbierali z 1 014 hektárov. Zostatok presunuli ku kukurici na siláž, pretože úroda nezodpovedala kvalitatívnym požiadavkám. Úroda bola len 3,6 tony z hektára, aj keď sa predpokladá, že mohla byť minimálne o jednu tonu vyššia. Tá padla za obeť zlodejom. Nespokojnosť je aj s úrodou kukurice na siláž, ktorú v prešovskom regióne pozbierali z 3 147 hektárov. Lenže priemerná úroda bola nižšia ako 20 ton z hektára. Pritom aj v podmienkach regiónu by sa malo vypestovať kukurice na siláž aspoň 35 až 45 ton z hektára. Je to totiž krmovina, ktorá je základom kŕmnych dávok.

"Pokiaľ nebudeme mať dostatok kukurice na siláž, tak ani ekonomika nebude. Raz darmo, výroba škrobovej jednotky a sušiny z krmovín je oveľa lacnejšia, ako výroba z jadra. Tu niet čo ustupovať. Musíme ísť tvrdo po tom, aby sme v kukurici na siláž tých 40 ton z hektára docielili, keď chceme, aby sme z toho urobili základ výroby mlieka," poznamenal M. Košč. Práve výroba mlieka, u ktorého poľnohospodári prešovského regiónu majú slušnú kvótu, dobrých chovateľov a prosperujúcu mliekáreň v Sabinove, je stabilizujúcim prvkom prvovýroby. To sa už nedá povedať o výrobe bravčového mäsa, ktorého trh je nestabilný. Momentálne výkupné ceny za kilogram bravčoviny pod vplyvom dovozu lacného bravčového mäsa zo zahraničia "spadli" na 40 až 42 korún. "Naše podniky ešte nie sú pripravené na to, aby vedeli vyrobiť bravčové mäso za 42 korún a s tým sa asi aj v budúcnosti ťažko vyrovnajú. Tu som skeptický," dodal M. Košč.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci sa poľnohospodárom prešovského regiónu napokon podarilo pozbierať všetku úrodu jesenných plodín, neznamená to, že je všetko v poriadku. Čaká ich ešte jej speňažovanie a keď sa podarí aj to, tak potom nasledujú "chodenia" za vlastnými peniazmi za realizovanú produkciu. Veľa manažérov poľnohospodárskych podnikov sa priznáva, že v tomto čase sú vyťažení najmä týmto.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 828
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 273
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 005
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 452
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 005
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 952
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 385
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 266
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 124
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 000
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Centrála Záchrannej služby Košice by mala po zmenách sústrediť väčšinu košických staníc.

Zmenu čaká tretina staníc na východe.

3 h
Ľudia by sa čoskoro mohli vrátiť do mesta.

Poslanec: Čím skôr, lebo bude viac psychiatrických pacientov ako nakazených.

3 h
V čase, keď v Sosne natáčali Fontánu pre Zuzanu II, neexistovala ešte vyššia prístavba. Dostavali ju až neskôr.

Padlo to na zmarenom územnom pláne.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop