Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Novoveský bitúnok nezodpovedá požiadavkám Európskej únie

Spišská Nová Ves V rámci nádejného vstupu Slovenska do Európskej únie sa výrobcovia potravinárskeho sortimentu musia pripraviť na prísnejšie

hygienické kritériá. Rok 2003 je pre slovenské výrobné spoločnosti posledný, keď môžu vyrábať podľa momentálne platných hygienicko-veterinárnych noriem. Do spektra slovenských podnikateľov, ktorí budú musieť inovovať svoje prevádzky patrí aj MäsoSpiš s.r.o. v Spišskej Novej Vsi. Konkrétna zmena sa v tomto prípade týka prevádzky bitúnku a rozrábky mäsa na Mlynskej ulici v Spišskej Novej Vsi. Obidve totiž vlastnia prívlastok zastarané a v nesúlade s vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva SR.

"Napriek tomu, že vlastníme certifikát ISO 9002 na výrobu mäsových výrobkov, zatiaľ nemôžeme ešte naše výrobky označiť oválnou pečiatkou Európskej únie," vysvetlil nám generálny riaditeľ MäsoSpišu Ing. Marián Užák. "Budova, v ktorej sídli bitúnok je stará, postavená bola ešte v roku 1928," uviedol jeden z nevyhovujúcich aspektov M. Užák. MäsoSpiš v súčasnej dobe stojí teda pred realizáciou dvoch inovačných krokov. "V prvom rade rozšírime terajšiu prevádzku na Podskale. Na toto stredisko presunieme spomínanú rozrábku mäsa," vysvetlil M. Užák. Momentálne, na svete sú už projekty aj týkajúce sa novej stavby. "Z potrebných 35 miliónov korún už máme k dispozícií 70 percent finančných prostriedkov. S realizáciou stavby začneme už v tomto roku a v tomto časovom úseku plánujeme preinvestovať desať miliónov korún," upresnil M. Užák.

Skryť Vypnúť reklamu

Bitúnok na Mlynskej ulici, ktorý slúži na porážku zvierat zo spádovej oblasti severného a východného Slovenska bude však svoju činnosť musieť ukončiť. "Ako náhradu chceme sprevádzkovať bitúnok na Markušovskej ceste v Spišskej Novej Vsi, ktorý momentálne vlastní fyzická osoba. Terajšie plány hovoria, že prevádzku na by zastrešovala akciová spoločnosť. Jej majoritní akcionári by boli chovatelia zo severného a východného Slovenska," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti MäsoSpišu, ktorá by v tomto prípade bola jedným z členov spomínanej akciovej spoločnosti. Kým na bitúnku na Mlynskej ulici sa denne porazí dvesto ošípaných a dvadsať kusov hovädzieho dobytka. Plánovaná kapacita novej prevádzky by mala byť tisíc ošípaných denne. "Plánovaná výstavba sa však v žiadnom prípade nezaobíde bez ekonomickej pomoci štátu," povedal na margo finančných nákladov M. Užák. V súčasnosti prevádzku bitúnku na Mlynskej ulici zabezpečuje 45 zamestnancov firmy.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako uviedol generálny riaditeľ MäsoSpišu, cieľom ich firmy nie je exportovať výrobky na európske trhy. Slovensko má nádej stať členským štátom EÚ. Je preto logické, že sprísnené normy budú záväzné aj pre výrobcov, ktorí dodávajú výrobky na domáci trh.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  2. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 701
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 102
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 803
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 399
  5. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 335
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 333
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 205
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 539
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 095
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 080
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bratislava je vďaka vysokej zaočkovanosti na najlepšej ceste stať sa ostrovom slobody.

V hlavnom meste je úplne zaočkovaných 70 percent ľudí nad 50 rokov.


17 h
Nataša Holinová

Vďaku za celý chaos môžeme vzdať všetkým, čo sledovali vlastný prospech.


4 h
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar získal striebornú medailu.

Slovenský reprezentant skončil druhý v K1 mužov.


Miloslav Šebela 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop