rok pre študentov začína až 30. septembra, názory študentov nepoznáme, ale vyskúšať ho už mohli zamestnanci univerzity.
"Nový systém spočíva v tom, že sa stanovila cena stravného lístka na 43 korún. Každý deň budú k dispozícii dve až tri hlavné jedlá v tejto cene. V dennej ponuke je však 15 až 20 kombinácií jedál. Stravník si teda môže hlavné jedlo kombinovať a jeho rozdiel v cene doplatí k hodnote stravného lístka," vysvetlil nám kvestor PU Igor Gula.
Stravný lístok v podstate zlacnel. Vlani bol o 6 korún drahší, pričom študenti zaň platia 26 korún a 17 korún dopláca štát. Zamestnanci platia 16,30 a zvyšok, teda zhruba 55 percent, im prepláca zamestnávateľ. "Pointa je taká, že sme nemohli donekonečna dvíhať ceny stravného lístka podľa objektívnych cien potravín a energie. Hľadali sme iný spôsob. V novom režime je napríklad vylúčená polievka, tú si budú musieť doplácať, ale v hlavnom jedle si budú môcť vybrať z variabilnejšej ponuky."
Návrh prejednali s tajomníkmi fakúlt, zástupcami študentov a odborovou organizáciou. Diskutovali o dôvodoch zmeny systému, stanovili podmienky a dohodli sa, že skúšobná prevádzka potrvá do 31.októbra. Podľa odozvy od študentov a pripomienok prijmú v prípade potreby ďalšie opatrenia.
Podstatným faktom je aj to, že zvolili flexibilitu vo vydávaní stravy. Odteraz sa bude totiž denne vydávať nonstop od 10. o 18. hodiny, aby si každý našiel časový priestor na jedlo. Táto zmena by mala odbúrať predchádzajúce problémy, keď rozvrh hodín študentom často nedovoľoval obedovať v tradičnom obedňajšom čase. Museli sa uspokojiť so suchou stravou, alebo tým, čo poskytoval bufet.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš