PSK vyhlasuje anketu Tradičná chuť Prešovského kraja. Všetci občania môžu svoje tipy na tradičné jedlá z Prešovského kraja posielať na e-mailovú adresu tradicnachut@vucpo.sk. Recept do ankety môže poslať každý. "Uvítame čo najviac námetov," vyzýva predseda PSK Peter Chudík.
PREŠOV. Prešovský samosprávny kraj vyhlásil anketu Tradičná chuť Prešovského kraja. Stalo sa tak pri príležitosti konania Veľkonočného gazdovského dvora v Prešove, ktorý má podporiť slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych malovýrobcov a drobných remeselníkov.
"Je to verejná anketa medzi občanmi prešovského regiónu. Chceme zistiť, ktoré tradičné jedlá považujú ľudia za typické pre náš región. V kraji máme množstvo regionálnych špecialít, niektoré sa pripravujú na Spiši, iné v Šariši či v Zemplíne. Chceme nájsť tie, ktoré najviac charakterizujú náš región a mal by ich ochutnať každý zahraničný návštevník. Sú to pirohy, halušky, džatky, mačanka alebo bandurčeniky?" pýta sa predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.
Posielať môžete do júna
Všetci občania môžu svoje tipy na tradičné jedlá už od tohto víkendu posielať na e-mailovú adresu tradicnachut@vucpo.sk. Recepty bude kraj zbierať a zaznamenávať do júna. "Máme záujem, aby prišlo čo najviac návrhov a receptov. Tradičné jedlá sú známe, ale každý má svoj vlastný špeciálny rodinný recept," tvrdí predseda PSK. Informácie aj s navrhovanými tipmi na jedlá a receptárom nájdu záujemcovia postupne na webovej stránke.
Hlasovať budú sami občania
Potom príde druhá časť ankety - hlasovanie o najobľúbenejších jedlách. Sami občania svojím hlasovaním vyberú tradičné jedlá, ktoré sú typické pre Prešovský kraj. Vyhodnotenie ankety sa uskutoční v októbri. Prešovský samosprávny kraj napokon vydá špeciálnu regionálnu kuchárku, v ktorej predstaví vybrané tradičné chute Prešovského kraja.
"K tejto myšlienke nás povzbudil záujem o anketu Hľadáme sedem divov Prešovského kraja. Vyvolala ohlas medzi obyvateľmi a potvrdila nám, že ľudia majú záujem o svoj región i o to, ako sa prezentuje. Preto sme hľadali ďalšiu možnosť, ako vyvolať medzi našimi občanmi diskusiu, záujem a hlavne hrdosť na svoj kraj a svoje tradície. Každý občan sa môže zapojiť a rozhodnúť, ktoré jedlo je v našom kraji tradičné a stojí za to, aby sme ho prezentovali aj v medzinárodnom meradle," zdôvodnil P. Chudík.
Autor: Veronika Fitzeková, hovorkyňa PSK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš