Letná sezóna je v plnom prúde. Slovenské gazdinky, aby ušetrili na ďalšie nové topánky, zavárajú. Sú na to zvyknuté, dobrá gazdinka si zavára sama, predsa nebude za drahé kupovať. V našom regióne sú tiež pracovité gazdinky, ibaže nie každá má aj záhradu, z ktorej by zbierala úrodu, alebo starú mamu so záhradou. Oberať úrodu v cudzej záhrade sa nevyplatí, preto si ovocie a zeleninu treba kúpiť.
Na nákup čerstvého ovocia a zeleniny slúžia tržnice. Je to tak na celom svete, dokonca aj u nás. Tržnice sa v tomto období prehýbajú pod plodmi záhrad – broskyne, marhule, višne, ríbezle, hrášok, kaleráb, mrkvička, uhorky, tekvica, cuketa, rebarbora, dokonca huby, čučoriedky, maliny... Poznáte to? No, tak ja teda nie.
Vybrala som sa na našu tržnicu, mimochodom pred pár rokmi kompletne zrekonštruovanú podľa dobových fotografií, že si čo-to nakúpim a pozaváram, aby som dcéram nanosila zásoby na zimu.
Na moje prekvapenie som našla obsadený iba jeden stôl, aj na ňom bolo iba to isté, čo v štátnom obchode, teda talianske broskyne, španielske pomaranče, poľské jablká, kolumbijské banány a čínsky cesnak.
Nech pozerám, ako chcem, viem, že mi treba silnejšie dioptrie, ale iné tu nevidím. "Niečo slovenské tu nemáte?" pýtam sa predavačky. Tá však na moje hlúpe otázky nemá čas.
Nebudem meditovať nad tým, na čo je nám vynovená tržnica, keď ani uprostred leta tu nič nenájdem. Slovenskí pestovatelia buď vymreli, alebo majú v záhrade iba anglický trávnik. Nezostane mi iné, len sa pomeriť so svokrou, tá má záhradku a keď budem dobrá nevesta, niečo mi z jej úrody dá. Aspoň zistím, ako chutí čerstvý zelený hrášok.
Autor: az
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš