Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky
ŽATVA

Stroje čakajú na sucho

Tohtoročná žatva je už niekoľko dní v plnom prúde aj na Spiši. Poľnohospodári s ňou začali pred viac ako dvoma týždňami. Niektorí majú tohtoročnú úrodu už pod strechou, iní na tom intenzívne pracujú.



SPIŠ. Korzár oslovil predstaviteľov dvoch významných poľnohospodárskych družstiev na Spiši. Ako potvrdil agronóm z PD Čingov Smižany Ľubomír Bajtoš, oziminy už majú všetky zožaté. Ide o výmeru 400 hektárov. „S tohtoročnou žatvou sme začali o čosi neskôr ako vlani, zhruba o päť dní. Čo sa týka napríklad jačmeňa či strukovín, zožaté sú z dvoch tretín," informoval agronóm.

Cez víkend do polí nepôjdu

V PD Rozkvet Odorín začali so žatvou 23. júla. Dažde a vlhkosť však poľnohospodárom troška zmarili plány na najbližšie dni. „Doposiaľ máme pomlátené na 50 percent. Obilie je už zrelé a silné, no dažde a vlhkosť nám troška komplikujú žatvu. Navyše, silný vietor spôsobuje, že semienka vypadávajú z klasov, čo sa podpíše aj pod kvalitu úrody," upresnil predseda družstva Ladislav Koňak.

Ako zdôraznil, žatevné stroje zatiaľ stoja na dvore a čakajú. „Posledné dni pršalo a dažde hlásia aj na začiatok budúceho týždňa. Kým vlhkosť bude taká, aká bude, s najväčšou pravdepodobnosťou cez víkend nepôjdeme do polí," zdôraznil L. Koňak.

Ako uviedol, v prípade obilia musí byť vlhkosť 14 percent a v prípade repky o čosi menej, 8 percent. Vlani v Odoríne so žatvou začali zhruba rovnako ako v tomto roku, predvlani o čosi skôr. Obilniny vysadili na 401 hektároch, repku na 133 hektároch. Ako dodal predseda družstva, kvalita obilia bude o čosi nižšia ako vlani a zožnú menej v porovnaní s minulým rokom.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 419
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 057
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 314
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 377
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 153
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 130
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 328
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 983
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 684
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 234
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop