SPIŠSKÉ PODHRADIE. Súčasťou podujatia je aj pokus o vytvorenie maxipirohu, ktorý potom zjedia návštevníci salaša. V tomto roku majstri kuchári zhotovili obrí piroh s dĺžkou 130 centimetrov. V tomto prípade ide o deviaty ročník, v minulosti najdlhší piroh meral 149 centimetrov.
Išlo hlavne o krásu
"Nesnažíme sa prekonať rekord. Ide nám o estetický zážitok, krásu a kvalitu. V tomto roku piroh aj ozdobíme škvarkami," povedal hlavný organizátor Jaroslav Štrublík. Ako uviedol kuchár Dušan Bečker, na maxipiroh minuli spolu štyri kilogramy múky, štyri vajcia, tri kilá bryndzovo-zemiakovej plnky, dve kilá smotany a kilo a pol škvariek. "Pri celom postupe je najdôležitejšie zhotoviť kvalitné cesto, aby sa nelepilo, nerozvarilo a hlavne, aby uvarený piroh chutil," poznamenal D. Bečker.
Sladké aj slané
Na Spiši sú známe hlavne bryndzové pirohy, v niektorých domácnostiach preferujú zase takéto jedlo plnené lekvárom či tvarohom. Kuchár D. Bečker sa nám s úsmevom priznal, že má rád také aj také pirohy, hlavne nech sú dobre a s láskou pripravené.
V nedeľu sa okrem toho sa Spišskom salaši súťažilo o najrýchlejšieho jedáka piroh, návštevníci mohli vidieť, ako sa pripravuje ovčí syr a ochutnať zemiakové jedlá, ako je beluš či džadky.
Autor: kar
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš