STARÁ ĽUBOVŇA. Nedeľné chvíle spríjemnil v ľubovnianskom skanzene okrem hrejivého slniečka i deň medu. Tento rok prišiel i včelár z Kremnice. Ten ponúkal formy na výrobu sviečok z včelieho vosku. Lákadlom boli aj včelárske potreby, včelí peľ, propolis a rôzne druhy medu.
Návštevníci koštovali okrem medovníkov, jedenástich vzoriek medu i medovinku. Najchutnejší med v Ľubovnianskom okrese má podľa návštevníkov Jozef Lešiga z Jarabiny. Na sladučkých dobrôtkach si pochutnávali i poľskí turisti. "Med, čo som skúsila, mi skutočne veľmi chutil. Aj môj otec mal včelárstvo. Tento druh bol úplne iný," pochvaľovala si Agnieszka Kusak z Poľska.
Včelár: Voľný čas trávim s včelami, nie v krčme
Vášnivý včelár Jaroslav Panasiuk včelári už 25. rok. Včelárstvo mu prenechal jeho otec. Svoju zdraviu prospešnú záľubu si užíva v prírode. "Voľný čas netrávim v krčme ani pri televízore. Som stále so včelami," hovorí Jaroslav. "Obhospodarujem 60 včelstiev," povedal Jaroslav.
Z každej návštevy včelnice odchádza s nejakým žihadielkom. Ale strach nemá. "Včelár musí byť odolný proti včeliemu jedu. Nesmie byť alergik," uviedol Jaroslav. Ak chce niekto začať so včelárením, podľa Jaroslava by v tom mal mať predovšetkým obrovskú záľubu. Je dobré, ak ho zaučí skúsený včelár.
Rady včelárom
Včelári odišli z dňa medu s novými skúsenosťami. "Na javisku v amfiteátri sa dávali rady k chovu včiel. Hovorilo sa aj o včelích produktoch," povedal J. Lešiga zo Slovenského zväzu včelárov v Starej Ľubovni.
Milé podujatie okorenil folklórny súbor Maguranka.
Ako vzniká med?
n Ako sme sa dozvedeli, vytvoriť fľašu medu nie je vôbec ľahké. "Štyridsaťtisíc včiel donesie za deň aj tri kilá medu," povedal včelár Emanuel Ondko z Podolínca. Na litri medu teda včely pracujú až tretinu dňa. Včela najskôr donesie z kvetov nektár. V úli ho odovzdáva jedna včielka druhej. "Každá pridáva do nektáru z ústnych žliaz nejakú látku. To spracovávajú. Výsledným produktom je med," vysvetľuje včelár Emanuel. Podľa neho je úlohou dobrého včelára udržať v úli silné včelstvo. Včely vraj znášajú med od mája do júla. V auguste prebieha zakrmovanie včiel cukrovým roztokom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš