Korzár logo Korzár Spiš

Najlepší med majú v Jarabine

Do Starej Ľubovne zavítali včeličky, ich produkty a včelári. Ochutnávka medu, medovníkov či medoviny prilákali aj turistov zo zahraničia. Najchutnejší med majú vraj v obci Jarabina.

Takto sa ulievala chutná medovina.Takto sa ulievala chutná medovina. (Zdroj: mel)



STARÁ ĽUBOVŇA. Nedeľné chvíle spríjemnil v ľubovnianskom skanzene okrem hrejivého slniečka i deň medu. Tento rok prišiel i včelár z Kremnice. Ten ponúkal formy na výrobu sviečok z včelieho vosku. Lákadlom boli aj včelárske potreby, včelí peľ, propolis a rôzne druhy medu.

Návštevníci koštovali okrem medovníkov, jedenástich vzoriek medu i medovinku. Najchutnejší med v Ľubovnianskom okrese má podľa návštevníkov Jozef Lešiga z Jarabiny. Na sladučkých dobrôtkach si pochutnávali i poľskí turisti. "Med, čo som skúsila, mi skutočne veľmi chutil. Aj môj otec mal včelárstvo. Tento druh bol úplne iný," pochvaľovala si Agnieszka Kusak z Poľska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Včelár: Voľný čas trávim s včelami, nie v krčme

Vášnivý včelár Jaroslav Panasiuk včelári už 25. rok. Včelárstvo mu prenechal jeho otec. Svoju zdraviu prospešnú záľubu si užíva v prírode. "Voľný čas netrávim v krčme ani pri televízore. Som stále so včelami," hovorí Jaroslav. "Obhospodarujem 60 včelstiev," povedal Jaroslav.

Z každej návštevy včelnice odchádza s nejakým žihadielkom. Ale strach nemá. "Včelár musí byť odolný proti včeliemu jedu. Nesmie byť alergik," uviedol Jaroslav. Ak chce niekto začať so včelárením, podľa Jaroslava by v tom mal mať predovšetkým obrovskú záľubu. Je dobré, ak ho zaučí skúsený včelár.

Rady včelárom

Včelári odišli z dňa medu s novými skúsenosťami. "Na javisku v amfiteátri sa dávali rady k chovu včiel. Hovorilo sa aj o včelích produktoch," povedal J. Lešiga zo Slovenského zväzu včelárov v Starej Ľubovni.

Milé podujatie okorenil folklórny súbor Maguranka.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vzniká med?

n Ako sme sa dozvedeli, vytvoriť fľašu medu nie je vôbec ľahké. "Štyridsaťtisíc včiel donesie za deň aj tri kilá medu," povedal včelár Emanuel Ondko z Podolínca. Na litri medu teda včely pracujú až tretinu dňa. Včela najskôr donesie z kvetov nektár. V úli ho odovzdáva jedna včielka druhej. "Každá pridáva do nektáru z ústnych žliaz nejakú látku. To spracovávajú. Výsledným produktom je med," vysvetľuje včelár Emanuel. Podľa neho je úlohou dobrého včelára udržať v úli silné včelstvo. Včely vraj znášajú med od mája do júla. V auguste prebieha zakrmovanie včiel cukrovým roztokom.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 868
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 337
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 284
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 416
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 465
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu