,03 sekundy.
DÚBRAVA. O víťazoch rozhodovala päťčlenná porota na čele s Igorom Polomským, starostom Beharoviec. Ako s úsmevom poznamenal, rozhodovanie v porote prijali z jednoduchého dôvodu: "Aby sme sa dobre najedli." Dúbravskému pirohu predchádzalo turistické podujatie Dúbrava - Rajtopiky a hoci ho zmáčal dážď, na pirohovú súťaž už svietilo slnko.
Lahôdka pre vegetariánov
Súťažiaci z Levoče stavili na slané pirohy. Varili sa tradičné pirohy so slaninkou, no nechýbali ani vegetariánske. "Máme pripravenú špeciálnu zmes, na ktorej si pochutia najmä vegetariáni," prezradila vedúca družstva. Išlo o mexickú zeleninovú zmes a takéto pirohy chutili naozaj výborne.
Záujem vzbudilo čisto pánske družstvo. A neboli to nejakí zelenáči, ale vojaci z povolania. Tí stavili na mäsové pirohy. "Kto nepije pálenku a neje mäso, nie je chlap," zdôraznil razantne Samuel Glonek. Vojenskú rýchlu rotu Slovakia viedol domáci Ján Slebodník. "Chceli sme navariť niečo netradičné, a tak sme sa rozhodli pre mäsovú plnku," povedal Samuel. Pri príprave pirohov mu asistovali aj Dalibor Chadraba, Tomáš Luca, Pavol Kostelník a J. Slebodník. Chlapci sa nedali zahanbiť ani pri výzdobe pirohov, tie sladké dozdobili šľahačkou a nádherne veľkými černicami. Nejedna gazdinka by z nich mala radosť.
Čokoládové pirôžky
Košické pirohaľky stavili na víťazstvo všetko. Pod vedením Márie Horváthovej pripravili aj čokoládové pirohy. "Pirohy sa nám varili dobre a rovnako dobre budú aj chutiť," usmiala sa Margita Krigovská. Ruku k dielu v družstve priložili aj Terézia Dzúriková a Alžbeta Bašistová.
Medzi súťažiacimi nechýbali ani manželia Krigovskí zo Štrby. Tí pirohy navarili najrýchlejšie. So slaninkou a mladou cibuľkou chutili naozaj výborne aj divákom, keďže sa hneď vytratili z misky. Zaujímavosťou ich pirohov bol fakt, že pirôžky po naplnení zašúľali, nepritláčali okraje. Tak mali aspoň istotu, že zmes ostane na svojom mieste.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš