Korzár logo Korzár Spiš

Kamzíky prikrmujú sušenou jarabinou

Viac ako 6 100 kilogramov jarabiny nazbierali tento rok pracovníci Štátnych lesov Tatranského národného parku. Jarabinou lesníci v zime prikrmujú kamzíky a ostatnú lesnú zver v čase nedostatku ich prirodzenej potravy.



VYSOKÉ TATRY. "Kamzíky sú veľmi vyberavé. Za normálnych poveternostných podmienok vždy uprednostnia prirodzenú potravu. Len v čase núdze je pomoc človeka dôležitá," uviedol ekológ Štátnych lesov TANAP-u Pavol Kráľ. Okrem jarabiny lesníci podávajú v zime kamzíkom aj kamennú soľ, ktorá je potrebná na udržanie ich dobrého zdravotného stavu.

Jarabina rastie až do nadmorskej výšky 1 700 metrov. V čase núdze k nej kamzíky schádzajú, žerú plody jarabiny a požierajú jej púčiky. V týchto nadmorských výškach lesníci jarabinu nezbierajú, aby si ju kamzíky sami našli aj počas zimných mesiacov. Jedno z prikrmovacích miest pre kamzíky je Solisko, kde sa schádza aj 25 kamzíkov. Funguje odvtedy, čo lesníkom pred pár rokmi ušiel kamzík z rehabilitačného zariadenia. Prešiel cez Štrbské Pleso a vyšplhal sa na Predné Solisko. "Obávali sme sa, že do jari neprežije, a tak sme mu hore vyniesli jarabinu," uviedol Kráľ. Tento kamzík neskôr naučil chodiť na sušenú jarabinu celú kamzičiu čriedu.

Zber a sušenie jarabiny a napokon prikrmovanie kamzíkov v čase núdze je podľa lesníkov jedno z aktívnych opatrení v rámci starostlivosti o lesnú zver, ktoré v ostatných rokoch prispieva k zlepšeniu stavu kamzíkov v národnom parku. Podľa jarného spočítania žilo na celom území poľských a slovenských Tatier približne 720 kamzíkov. Začiatkom 90. rokov ich na slovenskej strane bolo len okolo 200.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 89 575
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 708
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 411
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 451
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 023
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 499
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 240
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu