utí Prešovský kraj.
STARÁ ĽUBOVŇA. Akcia bola súčasťou európskeho programu Open Days, do ktorého sa prostredníctvom škôl zapojil aj Prešovský samosprávny kraj. Verejnosť má možnosť spomedzi 23 typicky východniarskych pokrmov vybrať tie najobľúbenejšie.
Študenti dochucujú jedlá aj podľa babičiek
"Z vybraných 23 pokrmov sme pripravili jedenásť. Sú to bobaľky, džatky, holubky, hriate, kreple, máčanka, nálešníky, paska, hrudka, bryndzové pirohy, polnina. Všetko sú to jedlá typické pre tento región, najmä v rámci goralskej a rusínskej kuchyne," povedala Alžbeta Štefančiková, hlavná majsterka odbornej výchovy v škole.
Podľa nej študenti nemali s prípravou veľkého množstva jedál žiadny problém. "Bez problémov dokázali napiecť kreple, teda šišky, takisto nebol problém s pirohmi. Trošku viac sa museli ponamáhať s džatkami a máčankou," prezradila.
A odkiaľ čerpajú fantáziu budúci kuchári či cukrári? "Ako vyučujúci ovládame jednotlivé receptúry, niekedy sa však stáva, že s nápadmi od svojich matiek či babičiek prichádzajú aj žiaci. Potom to, samozrejme, využívame aj v školských učebniach," dodala.
Ukázali aj anglické raňajky
Okrem gazdovských jedál boli v rámci programu pripravené aj prezentácie európskych štátov únie. "Išlo o históriu, zaujímavosti a rôzne fakty z viacerých krajín. Taktiež sme prezentovali zvyklosti a špeciality z nemeckej a anglickej gastronómie. Nechýbali napríklad anglické raňajky ako hrianky so slaninou či anglický puding. Z Nemecka napríklad ryžový hrniec s pečeným bôčikom," priblížila Katarína Ondrejková, jedna z organizátoriek.
V rámci podujatia prebiehalo priamo na mieste aj hlasovanie o najobľúbenejšie jedlo. Obyvatelia celého kraja však môžu hlasovať aj naďalej. Napríklad aj cez internetovú stránku kraja. Tri ocenené špeciality mieni kraj prezentovať cez reštauračné zariadenia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš