STARÁ ĽUBOVŇA. Akciu pod záštitou Prešovského samosprávneho kraja, kde boli prezentované gastronomické špeciality, navštívilo veľké množstvo ľudí.
Pochutnávalo sa na tradičných jedlách
Učitelia spolu so študentmi pripravili najmä jedlá typické pre okolitý región. Na stoloch nechýbali bobaľky, džatky, holubky, hriate, kreple, máčanka, nálešníky, paska, hrudka, bryndzové pirohy či polnina. "Pripravili sme tradičné jedlá Prešovského kraja. Spomedzi 23, ktoré kraj vybral, sme nachystali jedenásť. Všetky sú charakteristické pre náš región," povedala Alžbeta Štefančiková, hlavná majsterka odbornej výchovy na strednom odbornom učilišti. Ako je totiž už dlhšie známe, kraj bude vyberať takzvanú tradičnú chuť. Pôjde o víťazné jedlo, ktoré si medzi verejnosťou v Prešovskom kraji získa najväčšiu obľubu. V rámci podujatia zároveň prebiehalo hlasovanie. Obyvatelia kraja však môžu hlasovať aj naďalej cez internetovú stránku kraja.
Predstavili aj cudzinu
Okrem tradičných východniarskych jedál boli v ponuke aj jedlá i tradície z nemeckej a anglickej kuchyne. Akcia bola súčasťou európskeho programu Open Days. "Prezentované boli aj štáty Európskej únie. Išlo o ich históriu, zaujímavosti a rôzne fakty," doplnila Katarína Ondrejková, jedna z organizátoriek. Na podujatí vládla dobrá nálada. Nielen medzi študentmi a zamestnancami školy, ale aj medzi návštevníkmi zo širokého okolia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš