STARÁ ĽUBOVŇA. Ľubovnianski hubári túto sezónu, len čo zapršalo a trochu sa vyčasilo, ako na povel vyrážali s košíkmi "na lov". Muži, ženy, mladí či starí, každý smeroval do jesennej prírody. Tu nachádzali útočisko pred každodenným stresom a starosťami. Veľkým zážitkom pre tých skutočne správnych hubárov je nájsť čo i len malý dubáčik.
Rýdzikov bolo tohto roku dosť
Pán Jozef pracuje ako výškový žeriavnik. Preto má radosť vždy, keď môže stáť nohami pevne na zemi. "Hubárska sezóna sa začína na Petra a Pavla. Prvá vlna trvá asi do konca júla. Ja si však viac vychutnávam druhú jesennú vlnu od septembra do novembra," ozrejmil nám skúsený hubár. "Tento rok bolo najviac dubákov, ale nájsť sa dali aj kozáky, suchohríby, bedle či kuriatka. Rýdziky som už ani nezbieral, toľko ich bolo. Len treba vedieť, kde hľadať. Správny hubár však nikdy neprezradí svoje miesta," figliarsky poznamenal. Nakoniec nám prezradil aspoň to, že jeho revírom je Litmanová, Hraničné a Ruská Voľa.
Po zárobkových hubároch ostávajú v lese stopy
V rodine Braječíkovcov sa hubárčenie dedí. Syn Martin a dcéra Lucia si s otcom radi kedykoľvek zájdu na hríby. Aj oni vidia čaro v košíku plnom húb. "Škôlkarka a vnučka pána Jozefa Evelínka s bračekom Noelom sa nazbieraným hubkám veľmi tešia, ale nepapajú ich," poznamenal starostlivý hubár, dedko Jozef.
Čo ho mrzí, je to, s akou devastáciou sa v lese neraz stretol. "Zárobkoví hubári vo veľkom kosia huby, alebo ich jednoducho vytrhávajú zo zeme a za sebou nechávajú len spúšť," rozhorčil sa.
Manželku chcel otestovať muchotrávkou
"Pri každej čo i len krátkej návšteve lesa sa domov vracia s plným košíkom húb," pochválila Jozefa manželka Mária. Spoločne ich potom čistia, krájajú, sušia, niektoré zavárajú či mrazia. "Najviac ich však rozdáme známym. Je to rôzne. Pre nás sú najlepšie v praženičke," pousmiala sa Mária.
Prezradila nám aj to, aké huncúcstvo jej manžel Jozef raz pripravil. "Do košíka plného nádherných húb úmyselne zamiešal muchotrávku červenú. Keď som to uvidela, nebolo mi veru všetko jedno. Pomyslela som si - buď už slabo vidí, alebo je už starý na hubárčenie. Až neskôr som si všimla, ako sa veselo zabáva na mojom výraze tváre."
Aj hubár Milan Bednár, rodák z Matiašovec, si tohtoročnú hubársku sezónu pochvaľuje. "Každoročne sa vraciam do mojej rodnej dedinky, kde sme už od detstva zbierali huby, hubky, hubičky," zavtipkoval.
A ešte niečo. Pre čitateľov rada nad zlato: Trojica liečivých húb - hliva, plamienka či uchovec môžu nielen spestriť jedálny lístok, ale posilniť aj imunitný systém.
Nadpis šedého boxu
Delikatesa
Hubová nátierkaPotrebujeme: 2 kg surových húb, 1 kg papriky, 750 g cibule, 60 g soli, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku čili korenia, 600 g kečupu, 0,25 l oleja, 2 dl octuPostup: Huby uvaríme v slanej vode, scedíme a opláchneme studenou vodou. Na oleji osmažíme cibuľu a papriku, pridáme huby, soľ, korenie, kečup a ocot. Zmesou naplníme poháre a zasterilizujeme ich na 20 minút pri teplote 80 stupňov. Podávame na hriankach.
pp
Tip od čitateľa
Plný košík za hodinun O tom, že hubárov, a nie hocijakých, je v regióne dosť, nás presvedčil aj jeden z našich čitateľov. Pán Kobulský nám zaslal fotografiu, na ktorej je jeho svokor Pavol Repka zo Starej Ľubovne aj so svojím úlovkom. Pán Pavol nazbieral plný košík húb za jednu hodinu! Aj tento "rýchly zber" potvrdil, že hubárska sezóna bola tento rok vydarená.
Pavol Repka s košíkom plným húb.Foto: archív
rin
Úlovok. Hubárom sa podarili aj takéto kúsky.
Foto: pp
Hubár Milan Bednár.
Foto: pp
Malá Ester. Velikánske huby obdivuje aj toto roztomilé dievčatko.
Foto: pp
Autor: Petronela Petríková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš