Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava

Historický tábor ovládla zabíjačka

Zabíjačkové hody pripravili počas uplynulej soboty v areáli historického vojenského tábora v Starej Ľubovni. Na bravčových špecialitách si pochutnávali všetci, ktorí si nenechali ujsť Ľubovniansku zabíjačku.



STARÁ ĽUBOVŇA. Všetko potrebné sa začalo chystať už od skorého rána, teda ešte za tmy. Ku koštovaniu hotových jedál sa verejnosť dostala krátko po poludní.

Zakáľačka sa vydarila

Našťastie, prasiatko si v sobotu veľa nevytrpelo. Zabiť sa ho podarilo veľmi rýchlo. "Vyšlo to na prvýkrát, nemalo až takú hrubú kosť," povedal Milan Benko, ktorý bol hlavným majstrom celej zabíjačky. Počas niekoľkých rokov nabral pri zakáľačkách množstvo skúseností.

"Dnes sa už v takom množstve nezabíja, ako kedysi. Ľudia už chovajú prasatá pomenej," poznamenal.

Milan Benko si pamätá aj takých kolegov, ktorí počas porciovania prasiatka pojedli aj surové mastné mäso. Ako sa medzi chlapmi hovorí, vytvorí sa tak vraj dobrý základ pre zapitie ostrým. "Ja to však neskúšam, lekárka mi povedala, že je to nebezpečné," dodal.

Vládla dobrá nálada

Ľubovniansku zabíjačku pripravila mestská agentúra Marmon. "Takéto podujatie v meste v poslednom období chýbalo. Keďže ľudia sa na to pýtali, rozhodli sme sa, že tento rok ich nesklameme," povedala spoluorganizátorka Magdaléna Bačová.

Atmosféra v tábore bola výborná. Vyše stovky ľudí si veru malo na čom pochutnať. "Podávala sa tradičná zabíjačková polievka krajcupa a zabíjačkový tanier s hurkami a kapustou. Samozrejme nechýbal ani tradičný nápoj - hriate," dodala M. Bačová.

Podujatie v prekrásnom prostredí aj napriek mrazu trvalo do zotmenia. Poslední skalní odchádzali z tábora okolo šiestej večer. Už teraz sa mnohí tešia na ďalšie podobné hody.

Šikovnosť Milana Benka sa pozdávala aj Magde Bačovej. Foto: rin



Okolo "hlavného" stola stálo niekoľko zručných pomocníkov. Foto: rin



Pred výrobou jaterničiek bolo treba mäso pomlieť. Foto: mb


Miešame, miešame... a hlavne s úsmevom. Foto: rin

Staral sa aj Marián. Pod kotlík chystal drevo. Foto: rin

Pavol Kocurko akurát nesie do krajcupy krv. Pre mnohých vynikajúca pochúťka. Foto: rin

Milan Benko dobre vedel, že nože musia byť ostré. Foto: rin

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 61 231
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 399
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 10 074
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 909
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 193
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 794
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 5 164
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 895
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 853
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 417

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop