Klobáskami, tlačenkou, jaterničkami, ovarovou polievkou i huspeninou zavoňal aj tento víkend na Spiši. "Chodím tu s celou rodinou pravidelne každý rok. Zabavíme sa, zatancujeme, dáme si hriatého a vychutnáme zabíjačkové špeciality," netajil sa Daniel Kohút, jeden z návštevníkov fašiangovej zabíjačky.
SPIŠSKÉ PODHRADIE. Marek Piskura je dlhoročným mäsiarom. Vyučil sa ako mäsiar a mäsiarina ho baví. Pod jeho rukami sa stokilové prasiatko zmenilo na chutné špeciality. Spolu s ďalšími dvoma majstrami si so svinkou poradili za niekľoko hodín. Na otázku, čo sa dá všetko pripraviť z takého stokilového prasaťa, jednoducho odpovedal. "Všetko, okrem štetín, všetko sa dá spracovať. Hrubé mäso ostáva na rezne či stejky, odrezky idú do klobások, hlava, lalok do tlačenky a jaterníc, no a z nožičiek sa robí huspenina," uviedol majster mäsiar.
Chutná grajzupa
On osobne má najradšej zo zabíjačkových špecialít paprikový lalok a bôčik. Aj návštevníkov fašiangovej zabíjačky vari najviac oslovili tieto šťavnaté dobroty. Špeciálny paprikový lalok z domácej papriky pripravili aj kolegovia majstrov mäsiarov z Rožňavy. Silne opaprikovaná dobrota lákala hladné pohľady už pri príprave. "Z prasiatka je všetko dobré, ak si to vie človek správne a chutne pripraviť," zdôraznil M. Piskura. "Najviac si pochutím na tlačenke s cibuľou a octom. Nepohrdnem však aj jaternicami s kyslou kapustou," komentoval ochutnávku fašiangových špecialít Jozef Dolný, ktorý si zabíjačku na salaši nenechal ujsť. Vlani nám majster mäsiar prezradil recept na prípravu paprikového laloku. V tomto roku sme ho požiadali o recept na rýchlu ovarovú polievku, alebo na Spiši známu skôr ako grajzupa. "Potrebujeme jednu hlavu, jedno koleno, nejaké vnútornosti, srdce, jazyk. Všetko to varíme asi 2,5 až 3 hodiny. Vznikne nám z toho krásny vývar. Pridáme krúpy, uvarenú krv. Dochutíme cesnakom, kto chce polievkovým korením, čiernym mletým peprom, soľou podľa chuti. A potom už len podávame," dodal M. Piskura.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš