Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Pravé fašiangy na Spiši

Pravé fašiangy sa nezaobídu bez zabíjačky. Tradičnú fašiangovú zabíjačku je možné na vlastné oči vidieť na salaši na Spiši pri Spišskom Podhradí. Na miestnom salaši tu majstri mäsiari každý rok pripravia viac ako stokilové prasiatko.

Paprikový lalok pripravovaný z pravej domácej papriky. Na jeho prípravu dozerá majster M. Piskura (vpravo).Paprikový lalok pripravovaný z pravej domácej papriky. Na jeho prípravu dozerá majster M. Piskura (vpravo). (Zdroj: šim)

Klobáskami, tlačenkou, jaterničkami, ovarovou polievkou i huspeninou zavoňal aj tento víkend na Spiši. "Chodím tu s celou rodinou pravidelne každý rok. Zabavíme sa, zatancujeme, dáme si hriatého a vychutnáme zabíjačkové špeciality," netajil sa Daniel Kohút, jeden z návštevníkov fašiangovej zabíjačky.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Marek Piskura je dlhoročným mäsiarom. Vyučil sa ako mäsiar a mäsiarina ho baví. Pod jeho rukami sa stokilové prasiatko zmenilo na chutné špeciality. Spolu s ďalšími dvoma majstrami si so svinkou poradili za niekľoko hodín. Na otázku, čo sa dá všetko pripraviť z takého stokilového prasaťa, jednoducho odpovedal. "Všetko, okrem štetín, všetko sa dá spracovať. Hrubé mäso ostáva na rezne či stejky, odrezky idú do klobások, hlava, lalok do tlačenky a jaterníc, no a z nožičiek sa robí huspenina," uviedol majster mäsiar.

Skryť Vypnúť reklamu

Chutná grajzupa

On osobne má najradšej zo zabíjačkových špecialít paprikový lalok a bôčik. Aj návštevníkov fašiangovej zabíjačky vari najviac oslovili tieto šťavnaté dobroty. Špeciálny paprikový lalok z domácej papriky pripravili aj kolegovia majstrov mäsiarov z Rožňavy. Silne opaprikovaná dobrota lákala hladné pohľady už pri príprave. "Z prasiatka je všetko dobré, ak si to vie človek správne a chutne pripraviť," zdôraznil M. Piskura. "Najviac si pochutím na tlačenke s cibuľou a octom. Nepohrdnem však aj jaternicami s kyslou kapustou," komentoval ochutnávku fašiangových špecialít Jozef Dolný, ktorý si zabíjačku na salaši nenechal ujsť. Vlani nám majster mäsiar prezradil recept na prípravu paprikového laloku. V tomto roku sme ho požiadali o recept na rýchlu ovarovú polievku, alebo na Spiši známu skôr ako grajzupa. "Potrebujeme jednu hlavu, jedno koleno, nejaké vnútornosti, srdce, jazyk. Všetko to varíme asi 2,5 až 3 hodiny. Vznikne nám z toho krásny vývar. Pridáme krúpy, uvarenú krv. Dochutíme cesnakom, kto chce polievkovým korením, čiernym mletým peprom, soľou podľa chuti. A potom už len podávame," dodal M. Piskura.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 265
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 228
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 989
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 296
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 756
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 852
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 631
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 617
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 359
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 148
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop