Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava

Kuchár spod Tatier pripravoval jedlá na olympiáde

Kým počas včerajšieho dopoludnia sa štvrtáci na Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi potili pri písomných maturitách, ich mladší kolegovia strávili v spoločnosti vychyteného kuchára.

S. Marušinec priniesol medzi študentov aj originálny jedálny lístok zo Slovenského domu vo Vancouveri.(Zdroj: šim)

Stanislav Marušinec bol jedným z kuchárov, ktorí sa starali o pohostenie v Slovenskom dome počas nedávnej zimnej olympiády vo Vancouveri.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Kuchár spod Tatier, absolvoval už svoju siedmu olympiádu v pozícii kuchára. Spolu s ostatnými 11 kuchármi iba počas otváracieho večera pripravili pohostenie pre 350 návštevníkov domu. Slávnostná tabuľa bola prestretá na piatich stoloch, vo farbách olympijských kruhov. Zo sladkých dobrôt išli najviac na dračku makovníky, orechovníky a hitom číslo jeden bol medový krémeš.

700 kíl syra, 350 kíl bryndze

Slovenskí kuchári pripravovali jedlá v pojazdnej kuchyni. Bol to akýsi vagón pristavený pri divadle. V jeden deň pripravili guláš z 35 kíl mäsa a bryndzové halušky zo 150 kíl múky. "Keď sme pripravovali menu na Popolcovú stredu, ponúkali sme zemiaky na kyslo s volským okom, šuľance, vyšli sme s obyčajnou horčicovou či chrenovou omáčkou a ľuďom to veľmi chutilo. Tí, ktorí žijú v Kanade si ešte pamätali, že ich staré mamy tieto jedlá pripravovali," uviedol S. Marušinec.

Šéfkuchár z Veľkej Lomnice pripravoval aj menu pre 11 európskych prezidentov, ktorí sa pred rokmi stretli na Spiši v Levoči. Slovenskú kuchyňu na olympiáde hodnotili aj odborníci z gastronómie. Stala sa jednou z najlepších na olympiáde. Ponúkala tradičné halušky, šišky, lievance, nechýbal perkelt, paprikáš a iné vychytené slovenské dobroty. Slovenskí kuchári pre návštevy dokonca pripravili aj steaky z bizónieho mäsa.

Pikošky pre študentov

Adriana je tretiačkou na spišskonovoveskej hotelovke. Zážitky S. Marušinca ju veľmi zaujali. "Bolo dobré počúvať všetky tie zaujímavosti, pikošky. Praxovať v zahraničí musí byť veľkým zážitkom. Určite po skončení školy by som si to chcela vyskúšať," uviedla. Aj druháka Patrika rozprávanie veľmi zaujalo. "Najmä rozprávanie o dianí v olympijskom dome, či zaujímavosti z kuchyne. Prvýkrát som sa stretol s kuchárom, ktorý pripravoval jedlá v dejisku olympiády a mám z toho dobrý pocit," zdôraznil druhák.

Obľubuje perkelt, nemusí tvaroh

S. Marušinec absolvoval už množstvo prestížnych podujatí, kde sa staral o jazýčky návštevníkov. Rok pôsobil v Kanade či Japonsku. Napriek tomu je rád, že môže byť doma, hoci pripravovať jedlá na olympiáde je veľkým zážitkom. Spolu so svojimi kolegami slúžili denne 14-18 hodín, o dianí na olypijských športoviskách mali dostatočný prehľad. "V kuchyni sme mali dve veľkoplošné plazmy, takže sme počas práce sledovali najmä hokej," prezradil s úsmevom kuchársky majster zo Spiša. A hoci počas svojej doterajšej praxe pripravil už množstvo jedál, aj on má svoje obľúbené, či menej obľúbené jedlá. "Perkelt a halušky, to sú moje. No priznám sa, veci z tvarohu, ako napr. rezance s tvarohom veľmi nemusím," dodal s úsmevom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 61 231
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 399
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 10 074
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 909
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 193
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 794
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 5 164
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 895
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 853
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 417

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop