Korzár logo Korzár Spiš

Kuchár spod Tatier pripravoval jedlá na olympiáde

Kým počas včerajšieho dopoludnia sa štvrtáci na Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi potili pri písomných maturitách, ich mladší kolegovia strávili v spoločnosti vychyteného kuchára.

S. Marušinec priniesol medzi študentov aj originálny jedálny lístok zo Slovenského domu vo Vancouveri.S. Marušinec priniesol medzi študentov aj originálny jedálny lístok zo Slovenského domu vo Vancouveri. (Zdroj: šim)

Stanislav Marušinec bol jedným z kuchárov, ktorí sa starali o pohostenie v Slovenskom dome počas nedávnej zimnej olympiády vo Vancouveri.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Kuchár spod Tatier, absolvoval už svoju siedmu olympiádu v pozícii kuchára. Spolu s ostatnými 11 kuchármi iba počas otváracieho večera pripravili pohostenie pre 350 návštevníkov domu. Slávnostná tabuľa bola prestretá na piatich stoloch, vo farbách olympijských kruhov. Zo sladkých dobrôt išli najviac na dračku makovníky, orechovníky a hitom číslo jeden bol medový krémeš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

700 kíl syra, 350 kíl bryndze

Slovenskí kuchári pripravovali jedlá v pojazdnej kuchyni. Bol to akýsi vagón pristavený pri divadle. V jeden deň pripravili guláš z 35 kíl mäsa a bryndzové halušky zo 150 kíl múky. "Keď sme pripravovali menu na Popolcovú stredu, ponúkali sme zemiaky na kyslo s volským okom, šuľance, vyšli sme s obyčajnou horčicovou či chrenovou omáčkou a ľuďom to veľmi chutilo. Tí, ktorí žijú v Kanade si ešte pamätali, že ich staré mamy tieto jedlá pripravovali," uviedol S. Marušinec.

Šéfkuchár z Veľkej Lomnice pripravoval aj menu pre 11 európskych prezidentov, ktorí sa pred rokmi stretli na Spiši v Levoči. Slovenskú kuchyňu na olympiáde hodnotili aj odborníci z gastronómie. Stala sa jednou z najlepších na olympiáde. Ponúkala tradičné halušky, šišky, lievance, nechýbal perkelt, paprikáš a iné vychytené slovenské dobroty. Slovenskí kuchári pre návštevy dokonca pripravili aj steaky z bizónieho mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Pikošky pre študentov

Adriana je tretiačkou na spišskonovoveskej hotelovke. Zážitky S. Marušinca ju veľmi zaujali. "Bolo dobré počúvať všetky tie zaujímavosti, pikošky. Praxovať v zahraničí musí byť veľkým zážitkom. Určite po skončení školy by som si to chcela vyskúšať," uviedla. Aj druháka Patrika rozprávanie veľmi zaujalo. "Najmä rozprávanie o dianí v olympijskom dome, či zaujímavosti z kuchyne. Prvýkrát som sa stretol s kuchárom, ktorý pripravoval jedlá v dejisku olympiády a mám z toho dobrý pocit," zdôraznil druhák.

Obľubuje perkelt, nemusí tvaroh

S. Marušinec absolvoval už množstvo prestížnych podujatí, kde sa staral o jazýčky návštevníkov. Rok pôsobil v Kanade či Japonsku. Napriek tomu je rád, že môže byť doma, hoci pripravovať jedlá na olympiáde je veľkým zážitkom. Spolu so svojimi kolegami slúžili denne 14-18 hodín, o dianí na olypijských športoviskách mali dostatočný prehľad. "V kuchyni sme mali dve veľkoplošné plazmy, takže sme počas práce sledovali najmä hokej," prezradil s úsmevom kuchársky majster zo Spiša. A hoci počas svojej doterajšej praxe pripravil už množstvo jedál, aj on má svoje obľúbené, či menej obľúbené jedlá. "Perkelt a halušky, to sú moje. No priznám sa, veci z tvarohu, ako napr. rezance s tvarohom veľmi nemusím," dodal s úsmevom.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  1. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  2. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  3. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  5. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  6. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  7. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  8. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 724
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 985
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 13 041
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 859
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 354
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 299
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 779
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 565
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu