Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav

Kuchár spod Tatier pripravoval jedlá na olympiáde

Kým počas včerajšieho dopoludnia sa štvrtáci na Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi potili pri písomných maturitách, ich mladší kolegovia strávili v spoločnosti vychyteného kuchára.

S. Marušinec priniesol medzi študentov aj originálny jedálny lístok zo Slovenského domu vo Vancouveri.(Zdroj: šim)

Stanislav Marušinec bol jedným z kuchárov, ktorí sa starali o pohostenie v Slovenskom dome počas nedávnej zimnej olympiády vo Vancouveri.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Kuchár spod Tatier, absolvoval už svoju siedmu olympiádu v pozícii kuchára. Spolu s ostatnými 11 kuchármi iba počas otváracieho večera pripravili pohostenie pre 350 návštevníkov domu. Slávnostná tabuľa bola prestretá na piatich stoloch, vo farbách olympijských kruhov. Zo sladkých dobrôt išli najviac na dračku makovníky, orechovníky a hitom číslo jeden bol medový krémeš.

Článok pokračuje pod video reklamou

700 kíl syra, 350 kíl bryndze

Slovenskí kuchári pripravovali jedlá v pojazdnej kuchyni. Bol to akýsi vagón pristavený pri divadle. V jeden deň pripravili guláš z 35 kíl mäsa a bryndzové halušky zo 150 kíl múky. "Keď sme pripravovali menu na Popolcovú stredu, ponúkali sme zemiaky na kyslo s volským okom, šuľance, vyšli sme s obyčajnou horčicovou či chrenovou omáčkou a ľuďom to veľmi chutilo. Tí, ktorí žijú v Kanade si ešte pamätali, že ich staré mamy tieto jedlá pripravovali," uviedol S. Marušinec.

Šéfkuchár z Veľkej Lomnice pripravoval aj menu pre 11 európskych prezidentov, ktorí sa pred rokmi stretli na Spiši v Levoči. Slovenskú kuchyňu na olympiáde hodnotili aj odborníci z gastronómie. Stala sa jednou z najlepších na olympiáde. Ponúkala tradičné halušky, šišky, lievance, nechýbal perkelt, paprikáš a iné vychytené slovenské dobroty. Slovenskí kuchári pre návštevy dokonca pripravili aj steaky z bizónieho mäsa.

Pikošky pre študentov

Adriana je tretiačkou na spišskonovoveskej hotelovke. Zážitky S. Marušinca ju veľmi zaujali. "Bolo dobré počúvať všetky tie zaujímavosti, pikošky. Praxovať v zahraničí musí byť veľkým zážitkom. Určite po skončení školy by som si to chcela vyskúšať," uviedla. Aj druháka Patrika rozprávanie veľmi zaujalo. "Najmä rozprávanie o dianí v olympijskom dome, či zaujímavosti z kuchyne. Prvýkrát som sa stretol s kuchárom, ktorý pripravoval jedlá v dejisku olympiády a mám z toho dobrý pocit," zdôraznil druhák.

Obľubuje perkelt, nemusí tvaroh

S. Marušinec absolvoval už množstvo prestížnych podujatí, kde sa staral o jazýčky návštevníkov. Rok pôsobil v Kanade či Japonsku. Napriek tomu je rád, že môže byť doma, hoci pripravovať jedlá na olympiáde je veľkým zážitkom. Spolu so svojimi kolegami slúžili denne 14-18 hodín, o dianí na olypijských športoviskách mali dostatočný prehľad. "V kuchyni sme mali dve veľkoplošné plazmy, takže sme počas práce sledovali najmä hokej," prezradil s úsmevom kuchársky majster zo Spiša. A hoci počas svojej doterajšej praxe pripravil už množstvo jedál, aj on má svoje obľúbené, či menej obľúbené jedlá. "Perkelt a halušky, to sú moje. No priznám sa, veci z tvarohu, ako napr. rezance s tvarohom veľmi nemusím," dodal s úsmevom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Brieždenie pod lomenicou
  2. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  6. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  7. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  8. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  9. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  10. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 884
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 206
  3. Najužitočnejšia appka 11 012
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 709
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 505
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 5 337
  7. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 5 303
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 803
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 274
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 845

Neprehliadnite tiež

Nová mestská karta začína pomaly pripomínať kauzu EEI

Veľmi chcú informovať o novej neziskovke, ale tvrdia, že nemôžu.

Poslanec: Radnica dala zelenú biznisu manželiek smerákov na úkor seniorov

Michalovská radnica sa obhajuje tým, že seniorom ponúkla lepšie podmienky.

Turistov na Zemplín láka Šírava, Vihorlat, ale aj zámky

Nemajú núdzu ani o návštevníkov zo zahraničia.

Viaceré vily v Tatrách obnovili, na rade je park v Tatranskej Lomnici

Do obnovy pamiatok preinvestovali viac ako 2,1 milióna eur.

Hlavné správy zo Sme.sk

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Dnes Píše Matúš Ritomský

Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru

Naozaj nás Čaputová a Štefunko ohrozujú rovnako ako Kotleba?

KOŠICE KORZÁR

Rómky zlákali do Británie. Nútili ich k prostitúcii a predávali Pakistancom

Kšefty s nevestami vynášali aj 3000 eur.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop