Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Kuchár spod Tatier pripravoval jedlá na olympiáde

Kým počas včerajšieho dopoludnia sa štvrtáci na Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi potili pri písomných maturitách, ich mladší kolegovia strávili v spoločnosti vychyteného kuchára.

S. Marušinec priniesol medzi študentov aj originálny jedálny lístok zo Slovenského domu vo Vancouveri.S. Marušinec priniesol medzi študentov aj originálny jedálny lístok zo Slovenského domu vo Vancouveri. (Zdroj: šim)

Stanislav Marušinec bol jedným z kuchárov, ktorí sa starali o pohostenie v Slovenskom dome počas nedávnej zimnej olympiády vo Vancouveri.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Kuchár spod Tatier, absolvoval už svoju siedmu olympiádu v pozícii kuchára. Spolu s ostatnými 11 kuchármi iba počas otváracieho večera pripravili pohostenie pre 350 návštevníkov domu. Slávnostná tabuľa bola prestretá na piatich stoloch, vo farbách olympijských kruhov. Zo sladkých dobrôt išli najviac na dračku makovníky, orechovníky a hitom číslo jeden bol medový krémeš.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

700 kíl syra, 350 kíl bryndze

Slovenskí kuchári pripravovali jedlá v pojazdnej kuchyni. Bol to akýsi vagón pristavený pri divadle. V jeden deň pripravili guláš z 35 kíl mäsa a bryndzové halušky zo 150 kíl múky. "Keď sme pripravovali menu na Popolcovú stredu, ponúkali sme zemiaky na kyslo s volským okom, šuľance, vyšli sme s obyčajnou horčicovou či chrenovou omáčkou a ľuďom to veľmi chutilo. Tí, ktorí žijú v Kanade si ešte pamätali, že ich staré mamy tieto jedlá pripravovali," uviedol S. Marušinec.

Šéfkuchár z Veľkej Lomnice pripravoval aj menu pre 11 európskych prezidentov, ktorí sa pred rokmi stretli na Spiši v Levoči. Slovenskú kuchyňu na olympiáde hodnotili aj odborníci z gastronómie. Stala sa jednou z najlepších na olympiáde. Ponúkala tradičné halušky, šišky, lievance, nechýbal perkelt, paprikáš a iné vychytené slovenské dobroty. Slovenskí kuchári pre návštevy dokonca pripravili aj steaky z bizónieho mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Pikošky pre študentov

Adriana je tretiačkou na spišskonovoveskej hotelovke. Zážitky S. Marušinca ju veľmi zaujali. "Bolo dobré počúvať všetky tie zaujímavosti, pikošky. Praxovať v zahraničí musí byť veľkým zážitkom. Určite po skončení školy by som si to chcela vyskúšať," uviedla. Aj druháka Patrika rozprávanie veľmi zaujalo. "Najmä rozprávanie o dianí v olympijskom dome, či zaujímavosti z kuchyne. Prvýkrát som sa stretol s kuchárom, ktorý pripravoval jedlá v dejisku olympiády a mám z toho dobrý pocit," zdôraznil druhák.

Obľubuje perkelt, nemusí tvaroh

S. Marušinec absolvoval už množstvo prestížnych podujatí, kde sa staral o jazýčky návštevníkov. Rok pôsobil v Kanade či Japonsku. Napriek tomu je rád, že môže byť doma, hoci pripravovať jedlá na olympiáde je veľkým zážitkom. Spolu so svojimi kolegami slúžili denne 14-18 hodín, o dianí na olypijských športoviskách mali dostatočný prehľad. "V kuchyni sme mali dve veľkoplošné plazmy, takže sme počas práce sledovali najmä hokej," prezradil s úsmevom kuchársky majster zo Spiša. A hoci počas svojej doterajšej praxe pripravil už množstvo jedál, aj on má svoje obľúbené, či menej obľúbené jedlá. "Perkelt a halušky, to sú moje. No priznám sa, veci z tvarohu, ako napr. rezance s tvarohom veľmi nemusím," dodal s úsmevom.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 711
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 057
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 716
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 864
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 943
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 648
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 633
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 305
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 172
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

12 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop