Stanislav Marušinec bol jedným z kuchárov, ktorí sa starali o pohostenie v Slovenskom dome počas nedávnej zimnej olympiády vo Vancouveri.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Kuchár spod Tatier, absolvoval už svoju siedmu olympiádu v pozícii kuchára. Spolu s ostatnými 11 kuchármi iba počas otváracieho večera pripravili pohostenie pre 350 návštevníkov domu. Slávnostná tabuľa bola prestretá na piatich stoloch, vo farbách olympijských kruhov. Zo sladkých dobrôt išli najviac na dračku makovníky, orechovníky a hitom číslo jeden bol medový krémeš.
700 kíl syra, 350 kíl bryndze
Slovenskí kuchári pripravovali jedlá v pojazdnej kuchyni. Bol to akýsi vagón pristavený pri divadle. V jeden deň pripravili guláš z 35 kíl mäsa a bryndzové halušky zo 150 kíl múky. "Keď sme pripravovali menu na Popolcovú stredu, ponúkali sme zemiaky na kyslo s volským okom, šuľance, vyšli sme s obyčajnou horčicovou či chrenovou omáčkou a ľuďom to veľmi chutilo. Tí, ktorí žijú v Kanade si ešte pamätali, že ich staré mamy tieto jedlá pripravovali," uviedol S. Marušinec.
Šéfkuchár z Veľkej Lomnice pripravoval aj menu pre 11 európskych prezidentov, ktorí sa pred rokmi stretli na Spiši v Levoči. Slovenskú kuchyňu na olympiáde hodnotili aj odborníci z gastronómie. Stala sa jednou z najlepších na olympiáde. Ponúkala tradičné halušky, šišky, lievance, nechýbal perkelt, paprikáš a iné vychytené slovenské dobroty. Slovenskí kuchári pre návštevy dokonca pripravili aj steaky z bizónieho mäsa.
Pikošky pre študentov
Adriana je tretiačkou na spišskonovoveskej hotelovke. Zážitky S. Marušinca ju veľmi zaujali. "Bolo dobré počúvať všetky tie zaujímavosti, pikošky. Praxovať v zahraničí musí byť veľkým zážitkom. Určite po skončení školy by som si to chcela vyskúšať," uviedla. Aj druháka Patrika rozprávanie veľmi zaujalo. "Najmä rozprávanie o dianí v olympijskom dome, či zaujímavosti z kuchyne. Prvýkrát som sa stretol s kuchárom, ktorý pripravoval jedlá v dejisku olympiády a mám z toho dobrý pocit," zdôraznil druhák.
Obľubuje perkelt, nemusí tvaroh
S. Marušinec absolvoval už množstvo prestížnych podujatí, kde sa staral o jazýčky návštevníkov. Rok pôsobil v Kanade či Japonsku. Napriek tomu je rád, že môže byť doma, hoci pripravovať jedlá na olympiáde je veľkým zážitkom. Spolu so svojimi kolegami slúžili denne 14-18 hodín, o dianí na olypijských športoviskách mali dostatočný prehľad. "V kuchyni sme mali dve veľkoplošné plazmy, takže sme počas práce sledovali najmä hokej," prezradil s úsmevom kuchársky majster zo Spiša. A hoci počas svojej doterajšej praxe pripravil už množstvo jedál, aj on má svoje obľúbené, či menej obľúbené jedlá. "Perkelt a halušky, to sú moje. No priznám sa, veci z tvarohu, ako napr. rezance s tvarohom veľmi nemusím," dodal s úsmevom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš