Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

O víťazovi rozhodla guľášová klasika

Jurky team je aktuálny víťaz ôsmeho ročníka Guľášfestu 2010. Družstvo spod Braniska navarilo podľa odbornej poroty najchutnejší guľáš. V rovnomennej súťaži na Spišskom salaši uspeli v konkurencii 16 družstiev.

Prešovčania: Svoj guľáš, varený srdcom odovzdali porote, aby rozhodla. V pozadí pri kotlíku hlavný kuchár Pavol a hovorca Jozef.Prešovčania: Svoj guľáš, varený srdcom odovzdali porote, aby rozhodla. V pozadí pri kotlíku hlavný kuchár Pavol a hovorca Jozef. (Zdroj: Mária Šimoňáková)

Druhé miesto obsadili dobrovoľní hasiči zo Spišského Podhradia, tretiu priečku so stratou jedného bodu oproti hasičom získalo družstvo zo Spišských Vlách.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Profesionálni hasiči z Prešova prišli na salaš obhájiť vlaňajšie druhé miesto. Predvlani obsadili tretiu priečku. V tomto roku prirodzene išli po prvenstve. A hoci sa ich želanie nakoniec nesplnilo, prezradili nám aspoň špecialitu ich guľášu.

Pikantní Prešovčania

"Náš guľáš varíme srdcom, a to je jeho špeciálna príloha," vtipne poznamenal hovorca družstva Jozef. Hlavným guľášmajstrom bol jeho svokor Pavol, jediný profesionálny hasič v družstve. Ostatní členovia boli jeho rodinní príslušníci - Jozefova sestra Vierka, brat Ján, Vierkin syn Kubko a teta Marika. "Máme radi trocha pikantnejší guľáš, tak sme sa rozhodili urobiť ho aj dnes. Veríme, že ľuďom bude chutiť," zdôraznil Jozef pred hodnotením poroty.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Jediný guľáš z diviny

Mesto Sabinov malo hneď dvojité zastúpenie. Ľuboša Perdíka z prvého družstva sme sa opýtali, aký guláš pripravujú. "Nás je tu viac ako 20, každý niečo pridal. Hlavným kuchárom je však Vlado, je poľovník, a tak zabezpečil aj mäso. Navarili sme 20 litrov, tak dúfame, že to bude stačiť," povedal Ľuboš. Sabinovčania ako jediní pripravili guľáš z diviny. Popri klasických hovädzích a bravčových tu nechýbal ani guľáš z baraniny. Súťažiaci sa predháňali v rôznych chutiach a ingredienciách, no ako na záver podotkol predseda poroty Jozef Kopkáš, o víťazovi rozhodlo to, že guľáš sa najviac približoval guľášovej klasike. "Guľáš má svoje tradičné príchute. Cítiť ho po cesnaku, majoráne, leče, rasci, paradajkovom pretlaku. Súťažiaci v tomto roku viac experimentovali s príchuťami, čím trocha odbehli od klasiky. Nevravím však, že hodnotené guľáše neboli dobré, naopak," uviedol hlavný rozhodca.

Skryť Vypnúť reklamu

Najdôležitejšia chuť

Porota to nemala ľahké. Hodnotila viacero kritérií, pričom základnými boli farba a vzhľad, konzistencia, ďalej vôňa. Najdôležitejšia bola chuť. Doplňujúcou bola aj hygiena prípravy. Najviac, až 200 bodov mohli súťažiaci získať za chuť. A keďže porota je na to, aby nielen chválila, ale aj priniesla konštruktívnu kritiku, odporúčala súťažiacim v budúcom ročníku nakrájať mäso i zemiaky na menšie kúsky. "Guľáš by sa mal jesť s pôžitkom a pohodlne. Aby sme kvôli veľkým kúskom nemuseli otvárať ústa naplno. Ideálne sú 10 až 15-gramové kúsky," dodal na záver J. Kopkáš.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 209
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 877
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 557
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 433
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 028
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 388
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 247
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 025
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

10 h
Ilustračné foto

Kde budú robiť antigénové testy.

22. jan
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

16 h
Ilustračná fotografia.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí.

4 h
Petra Vlhová dnes ide zjazd.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop