Kompetentní varujú, aby ľudia nekupovali plodiny zo zaplavených oblastí.
PODTATRANSKÝ REGIÓN. Šéf Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Poprade Štefan Kohút potvrdil, že na oficiálnych trhoviskách pod Tatrami nenašli kontaminované plodiny.
"Pravidelne to kontrolujeme, ľudia môžu byť pokojní," doplnil Kohút. Pod ich prísnym dohľadom sú však iba živnostníci. Kompetentní nemajú dosah na samopestovateľov, ktorí predávajú ovocie a zeleninu po dedinách. "Za to si zodpovedajú sami," dodal Štefan Kohút.
Dôležité je, odkiaľ sú plodiny
Veterinárna správa preto apeluje na ľudí, aby nekupovali zeleninu a ovocie, ak obchodník nemá označené, odkiaľ tovar má. "Vtedy je to nebezpečné," informoval Kohút.
Aby ste sa tomu vyhli, kompetentní radšej odporúčajú nákupy v uzavretých obchodoch či veľkoskladoch. "U samovýrobcov je možno lacnejšie, ale nie je istota, že je tovar stopercentne kvalitný. Navyše, v tomto teple podlieha zelenina a ovocie oveľa rýchlejšie skaze," povedal šéf popradskej správy. Podľa neho chýba pri predaji vonku dokonalé uskladnenie, či chladenie.
Núkajú belgické papriky namiesto slovenských
Trhovníci trpia pre povodne akútnym nedostatkom domáceho tovaru. "Počas celého nášho podnikania sa ešte nikdy predtým nestalo, aby sme v sezóne predávali paradajky či papriky z Belgicka alebo Holandska. Vždy sme mali iba slovenské," hovorila popradská trhovníčka Mária Bohunčáková.
Tovar berú z popradského veľkoskladu, no vraj tam momentálne takmer nikdy nekúpia slovenskú kapustu, kel, melóny, hrášok či šalát. "Berieme to z Grécka, Talianska i Španielska," povedala predavačka.
Trhovníčka Iveta Gulinová sa obáva, že toto leto nebudú ani marhule. "Všetko závisí od počasia, stačí jeden silný dážď a zase z toho nebude nič. Čaká nás krízovejšia sezóna," dodala Iveta. Podľa nej sa ukazuje, že bude málo nakladačiek i čerešní. "Na stromoch ich je veľa, ale sú popukané," doplnila predavačka v Poprade.
Trhovníčka Mária Bohunčáková pozná kontaminované plodiny podľa hnedých škvŕn na povrchu. "Je to síce lacnejšie, raz sme to skúsili vziať, no behom dňa sa nám všetko pokazilo. Odvtedy to už neberieme a radšej dbáme na kvalitu," doplnila trhovníčka.
Oveľa vyššie ceny
Nútený dovoz zdražel ovocie aj zeleninu. "Zvyšovali sme o 50 centov, až o euro. Najviac som zvýšenie postrehla na čerešniach, ktoré stoja okolo 3 až 4 eur," povedala trhovníčka Iveta.
"Zvyšovali sme všetko. Niečo o 20, 30, paradajky až o 70 centov," povedala Mária Bohunčáková.
Obchodníci si túto sezónu na svoje neprídu. "Už teraz ľudia nakupujú minimálne o štvrtinu menej. Chápem to, peňaženka ich nepustí," konštatovala Bohunčáková.
Podľa Ivety Gulinovej sa ľudia neboja kontaminácie, skôr reagujú na vyššie ceny. "Je to pre nich drahé. Niektorým musím vysvetliť, prečo je to tak," dodala Iveta.
Napadnutej zeleniny sa neboja
Ani medzi oslovenými nakupujúcimi strach z kontaminácie určite nepanuje.
"Napadlo mi to, no ovocie je tu také krásne, že by som 'závady' určite očami odhalila. Keby bolo pekné, nemala by som problém nakúpiť aj pri samopestovateľoch," reagovala Zuzana Dudžáková z Popradu.
Marta Vasiľová nad kontamináciou premýšľala, no vraj má také narušené zdravie, že nevie, či by jej mohlo ešte čosi poškodiť. "Neviem, ako skontrolujem, či je tovar v poriadku. Predavačom môžem iba veriť," podotkla Popradčanka Marta.
Jarmila by síce zeleninu z postihnutých oblastí nekúpila, no stánok, kde nakupovala, pozná veľmi dobre. "Chodievala som sem ešte ako dieťa a dôverujem im," povedala Jarmila. Na vyššie ceny poznamenala iba jedno: "Trošku sa uskromním, no čo narobím, keď zeleninu potrebujem."
Popradčan Juraj Macko chodieva na trhy pravidelne. "O cenách mám veľký prehľad a sú vyššie," odpovedal Juraj. Napadnutého tovaru sa nebojí. "Keď sú plodiny na pohľad pekné, nemám čo riešiť. Dôležité je, keď sa sem-tam vydarí, že je aj chuť fajn," povedal.
Zaváranie po povodniach
- Blíži sa čas zavárania. Zaujímalo nás preto, či sa varením alebo sterilizáciou zníži riziko konzumácie kontaminovaného ovocia či zeleniny.
- "Teplom sa zničia mikróby. Z plodín z povodňových oblastí však hrozí aj chemická kontaminácia z naplavenín či skládok. To už sa zaváraním zničiť nedá," prezradil Štefan Kohút.
- Napadnuté potraviny môžu spôsobiť akútne ochorenie zažívacieho traktu, ba dokonca žltačku.
- Za aký čas sa plodina pri povodniach nakazila, je veľmi relatívne. "Môže to byť za pol hodiny, ale aj za dva týždne. Závisí od koncentrácie mikrobiálneho znečistenia a obsahu poškodenej vody," povedal Kohút.
mel
Zuzana Dudžáková (vpravo). Podľa Popradčanky je v tomto stánku ovocie krásne. "'Závady' by som určite očami odhalila..."
FOTO - MARIE MELNÍKOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš