SPIŠSKÁ BELÁ. Hlavná odrodová skúšobňa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Spišskej Belej včera pripravila deň otvorených dverí.
"Na siedmich hektároch robíme rôzne druhy pokusov s novými odrodami. Naším cieľom bolo ukázať verejnosti, na čom všetkom tu pracujeme," vysvetlil dôvod podujatia riaditeľ skúšobne Marián Tokár.
Gréckym sa u nás nemusí páčiť
Skúšobňa skúma najmä nové vyšľachtené odrody. "Ak sa ukáže, že je odroda lepšia, úrodnejšia, alebo má minimálne rovnaké vlastnosti ako už registrované, jej pestovanie povolíme," povedal Tokár. Povolenie potom platí pre územie celej Európskej únie.
Trocha iné je to s odrodami už registrovanými v iných krajinách únie. Aj na tie sa však treba pozrieť. "Napríklad registrovaným zemiakom sa môže veľmi dariť v Grécku, ale u nás kvôli inému podnebiu môžu byť náchylné na isté choroby, ktoré tam nepoznajú. Preto skúmame aj tie," vysvetlil Tokár.
V tomto prípade ústav už len odporúča, či zemiaky u nás možno pestovať. "Keďže sú registrované, zakázať ich nemôžeme, farmári však na naše odporúčania dbajú."
Skúmanie trvá dva až tri roky. "Jeden rok by nestačil, kvôli zlej úrode v jednom roku by sme nemuseli dospieť k presným výsledkom," dodal Tokár. Ten na svoju prácu nedá dopustiť. "Každý rok je iný, prichádzajú nové odrody, kto to už raz okúsil a je do toho zažratý, pre neho je to zaujímavé."
Áčko je na šaláty
Práca v skúšobni zahŕňa aj ochutnávanie zemiakov zo skúmaných odrôd, napríklad hranolčekov či čipsov. "Takto, napríklad, zisťujeme varný typ zemiakov. A je šalátový, B prílohový, C sa hodí na kaše," vysvetlil Tokárov zástupca Jaroslav Mikula. Ten za jeden deň práce ochutná aj 34 až 36 odrôd zemiakov. "Tieto zemiaky treba prehltnúť, priložiť na jazyk by ich nestačilo," hovorí Mikula a s úsmevom priznáva: "Cez víkend si potom už dávam radšej ryžu." V období, keď sa už netestuje ochutnávaním, sa však k zemiakom vracia aj cez soboty a nedele.
Vôňa, farba...
Okrem varnosti sa skúma vôňa, zafarbenie, konzistencia a mnoho ďalšieho. Mikula má na starosti aj právnu ochranu odrôd. Ak by si niekto chcel vyšľachtenie nejakej odrody neprávom privlastniť, ústav mu v tom zabráni. V praxi medzi farmármi však k privlastňovaniu cudzích odrôd takmer nedochádza.
"Odrodu zemiakov najlepšie určia klíčky. Tam až na 95 percent dokážeme povedať, o akú ide," spresnil Mikula, ktorého rukami zatiaľ prešlo vyše 600 rôznych odrôd.
Po nasadení a prvom júli sa každá odroda vykopáva každých desať dní, aby sa mohli skúmať zmeny v čase. Vykopávanie trvá do 31. augusta.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš