Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Podtatranskom múzeu ponúka hubárske dni

Na hubárskych dňoch v Podtatranskom múzeu ulahodíte očiam pohľadom na huby sušené, nakladané, natrhané priamo z lesa, ale aj na fotkách. Hubári vám prezradia vzácne rady o hubách, ale aj recepty všakovakých kulinárskych špecialít z húb.

Rady odborníkov. Od hubárov sa ľudia dozvedia všetko, čo o hubách doposiaľ nevedeli.Rady odborníkov. Od hubárov sa ľudia dozvedia všetko, čo o hubách doposiaľ nevedeli. (Zdroj: Marie Melníková)



POPRAD. Popradčan Ján Procházka hubárči neuveriteľných 35 rokov, je to preň veľká vášeň. Za túto hubársku sezónu vybehol do lesa na huby už asi desaťkrát. "Ráno vyrazím aj o pol piatej ráno a celý uťahaný sa vraciam okolo obeda," hovoril Ján. Jeho najvychytenejšie hubárske miestečká v okolí Popradu sú Važec, Lučivná, Vernár či Šuňava. "Niekedy stačí, keď idem na pracháreň za popradské sídlisko," doplnil hubár.

Na jednom mieste našiel 50 hríbov

Jeho najlepším tohtoročným úlovkom je 16 hríbov smrekových, ktoré našiel na jednom mieste. Pred dvoma rokmi sa mu podarila oveľa väčšia nádhera. "Na jednom mieste som zbadal asi 50 hríbov smrekovcových. Neveril som vlastným očiam, v živote sa mi čosi také nestalo," zaspomínal hubár telom i dušou.

Za 20 minút prišiel domov s plným vakom, ktorý si vyrobil z vlastných montérok. Dôchodca Ján Procházka pozná huby aj poslepiačky, no napriek tomu zbiera maximálne osem druhov, ako napríklad hríby smrekové, borovicové, kuriatka, rýdziky, či kozáky osikové. Prezradil, že najlepšie rýdziky rastú v lese smerom na Spišské Bystré. Važec je zase rajom na hríby.

Skryť Vypnúť reklamu

Lakocinky z húb

Od profesionálneho hubára sme vytiahli aj niekoľko receptov na dobroty z húb. "Jedno z najlepších jedál je hubovník. Chutnejší je z viacero druhov ako sú hríby, kozáky, alebo suchohríby. Huby podusíme na cibuľke, pokrájame do toho rohlíky s mliekom," rozhovoril sa Ján Procházka. Plnku je potrebné dochutiť soľou, peprom, cesnakom či majoránom. Hmota sa dá na plech a v rúre sa na pol hodiny zapečie.

Rovnako vynikajúca je podľa neho aj omáčka z modrákov. Vyschnuté modráky musíte pomlieť na kávovom mlynčeku. "Robí sa to ako každá druhá omáčka, základ je hubový prášok, smotana a bobkový list. Je to úžasná dobrota s mäsom a knedlíkom," dodal Ján.

Životná skúsenosť hubára Andreja Akurátneho hovorí, že skvelé je mäso na rýdzikoch, či kurča na kuriatkach.

Skryť Vypnúť reklamu

Pikošky hubárskych dní

Na mykologických dňoch sa dozviete o rôznych spôsoboch konzervovania húb, o sušení, nakladaní v kyslom a sladkokyslom náleve. Uvidíte 98 druhov živých húb, ktoré v utorok popoludní nazbieralo za tri hodiny deväť chlapov. Na hubárskych dňoch zistíte aj to, že viacero húb ako lievikovec kyjakovitý, či náramkovka cisárska sú chránené. Výstavu si môžete pozrieť ešte dnes.

t-hubky-jan-mel_res.jpg
Hubár Ján Procházka. Na hubárskych dňoch ho najviac očaril suchohríb hnedý a smrekový, ktorý ešte voňal lesom.
Foto: mel



Andrej Akurátny. Mykológ tvrdí, že kuriatko lievikovité sa málokedy zavára. Výborné je vraj v kyslom náleve. "Je pružné a varu odolné..."
Foto: mel

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 428
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 329
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 13 213
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 453
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 292
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 835
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 916
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 806
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 719
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 805
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Chaos sa šíri krajinou

Šialenejšie ako meniť zákon pre Cibulkovú je zaradiť poľnohospodárstvo do očkovania kritickej infraštruktúry.

Peter Schutz

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie je zásah s najrýchlejším účinkom, tvrdí Krajčí (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop