Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Jediná pálenica v okrese Poprad začala sezónu

Jediná pestovateľská pálenica v okrese Poprad, v obci Hranovnica v polovici septembra začala tohtoročnú sezónu pálenia ovocia.

POPRAD. „Zatiaľ pálime iba kvasy oneskorencov z minulého roku, ale už sú aj nové kvasy zo skorých odrôd jabĺk, tzv. jakubky,“ uviedol majiteľ pálenice Dubiňák Marián Mintál. Letného ovocia však bolo podľa majiteľa pálenice menej ako po iné roky, preto záujem o pálenie je zatiaľ slabý. Pálenie destilátov z jesenného obdobia sa pod Tatrami začne až o niekoľko týždňov, keďže záhradkári si len v tomto období začínajú zakladať kvasy. „Z jari sa ukazovala pekná úroda. Veľmi pekne to u nás zakvitlo, lenže potom prišli dažde, zima a nemal to kto poopeľovať,“ zhodnotil tohtoročnú sezónu Mintál.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Jabĺk by podľa neho mohlo byť dostatok, horšie to bude so slivkami a hruškami. Aj tu však závisí od pestovateľov. Niektorí avizujú, že úroda nebude žiadna, iní sú s úrodou spokojní. „Tohtoročnú sezónu odhadujem tak na 50 % z toho, čo sme niekedy urobili,“ povedal Mintál. Ročne vypáli Marián Mintál od štyroch do 11 000 litrov čistého destilátu. Minulý rok vypálil približne 7 500 litrov.

Okrem tradičného ovocia, ako sú jablká, hrušky a slivky sa niekedy objaví aj záujemca o vypálenie destilátu z lesného ovocia, ale ide skôr o výnimku. Časté sú aj rôzne ovocné mixy. V minulosti sa Mintál stretával aj s pokusmi pestovateľov vyrobiť kvas z rozličného ovocia ako sú pomaranče, banány či iné exotické ovocie. Po niekoľkých nedobrých skúsenostiach sami pestovatelia od toho upustili.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava dobrého kvasu na pálenie je podľa Mintála veľmi jednoduché. Základom je len dozreté ovocie, bez plesní a hniloby. Takéto ovocie musí v sudoch kvasiť okolo šesť až desať týždňov. „Keď je dobré ovocie a dobre to vykvasia, zo 100 litrov kvasu vyjde desať litrov destilátu,“ dodal Mintál. Ak majú pestovatelia dobrý kvas, výsledný produkt má od 50 do 60 percent alkoholu.

Pálenicu v Hranovnici využívajú pestovatelia nielen z okresu Poprad, ale páliť alkohol si tu dávajú ľudia až od Starej Ľubovne, Liptovského Mikuláša, od Muráňa a Rožňavy. Ojedinele prichádzajú aj pestovatelia zo vzdialenejších regiónov. Pálenica Dubiňák funguje v Hranovnici od roku 1993. Názov dostala od blízkej záhradkárskej kolónie Dubina. Sezóna pálenia ovocia v Hranovnici potrvá do konca júna.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 338
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 855
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 381
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 460
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 182
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 844
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 326
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 138
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jaroslav Polaček na brífingu.

Testovať sa bude od piatka.

1 h
Mapa okresov, ktoré čaká ďalšie kolo testovania.

Primátor Kežmarku spochybňoval dáta, mal pravdu.

8 h
Vodič ukázal policajtom SMS-ku.

Ľudia často tvrdia, že idú k lekárovi.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič (v popredí) počas tlačovej konferencie.

Počas deviatich dní otestovali takmer tri milióny ľudí.

12 h

Bratislava a Kežmarok sú nakoniec zelené.

24m
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop