Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Deň zdravej výživy bol pastvou pre oči aj žalúdok

Cícerové placky plnené zeleninou, cícerové lievance, sójové závitky v kapustnom liste, losos na cesnaku s pórom či pohánkové fašírky a kuskus - takýmito dobrôtkami si stredoškoláci v Spišskej Novej Vsi pripomenuli dnešný Svetový deň zdravej výživy.

Vedúce školských jedálni. Pod ich taktovkou pripravovali zdravé jedlá na deň zdravej výživy.Vedúce školských jedálni. Pod ich taktovkou pripravovali zdravé jedlá na deň zdravej výživy. (Zdroj: šim)

V jedálni hotelovej akadémie päť stredných škôl pripravilo a prezentovalo lahôdky zdravej výživy. Bola to pastva pre oči aj pre žalúdok.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Deň zdravej výživy zorganizovala hotelovka v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi. Iniciatíva vyšla priamo zo školskej jedálne.

Rezne favoritom

"Ak máme na obed rezne, deti povedia, že bol výborný. Ak zeleninu, ohŕňajú nos. Aj týmto spôsobom im chceme ukázať, že zdravé jedlo je rovnako, ak nie chutnejšie, ako to menej zdravé. Všetci sme sa snažili pripraviť to najlepšie, čo vieme, a veríme, že to bude chutiť," zdôraznila vedúca školskej jedálne Mária Kukurová.

Jej slová potvrdili aj jej kolegyne z ostatných stredných škôl. Zdravých jedál jedia dnešné deti málo, skôr uprednostňujú rýchle nezdravé stravovanie. Svoj stôl so zdravou výživou tu mali zástupcovia štvorročného i jazykového gymnázia, strednej drevárskej školy, strednej strojníckej, ako aj domáca hotelovka. Určiť, ktoré jedlo vyzerá najkrajšie či chutí najviac, bolo naozaj ťažké. Všetko bolo skvelé.

Skryť Vypnúť reklamu

Obľúbené ovocie aj zelenina

Vlado, Ján, Laco a Števo sú spolužiakmi na strojníckej škole. Druhý rok študujú logistiku. Napriek prísne exaktnej orientácii majú aj pozitívny prístup k zdravej výžive a jedlu. Na otázku, čo im napadne ako prvé pri vyslovení slova zdravá výživa, pohotovo všetci štyria odpovedali "ovocie, zelenina, delená strava, všetko zdravé a nemastné, jednoducho zdravé jedlo," znela jedna odpoveď za druhou.

"Zdravej výžive neprikladám veľmi veľký význam, ale denne si nejaké to ovocie či zeleninu dám," prezradil Vlado. Podobne je na tom aj Ján. "Pravdupovediac, nepreberám v tom, čo zjem, ale ovocie mám rád, aj zeleninu," uviedol Laco. Števo si dobré a zdravé jedlo dá rád. "U mňa je to samozrejmosťou každého dňa, rôzne druhy zeleniny i ovocia," dodal stredoškolák.

"Pripravili sme cícerové placky plnené zeleninou, cícerové lievance s jogurtom a čučoriedkovým džemom, trocha pikantnejšie diabolské rybky či šalát z kukurice," prezentovala menu strojníckej školy vedúca jedálne Ľuboslava Kicková.

Skryť Vypnúť reklamu

Maslo z bazy čiernej

"Hoci bežia mýty o nezdravom stravovaní našich predkov, nie je to pravda. V strave bola až z 50 % zastúpená vláknina, čo je viac ako pri dnešnom stravovaní. Obilninové jedlá boli základom jedálneho lístka. Prvé miesto mala kaša, ktorá bola dokonca až do polovice 20. storočia najslávnostnejším jedlom aj na svadbách. Mäso jedli veľmi málo. Tak raz za týždeň. Zaujímavosťou jedálneho lístka boli ryby. Bol ich naozaj dostatok, morské ryby sa privážali z Poľska," vyratúvala zo stravovacích návykov minulosti Mária Vlčáková z RÚVZ.

Na záver priložila niekoľko zaujímavostí z našej krajiny. "Obľúbené boli rastlinné oleje z ľanu či bukvíc. Cukor získavali z javora či brezového dreva, maslo z bazy čiernej. Až do začiatku 20. storočia bol obed u našich predkov jednochodový, jedlo sa len ráno a večer. Nie menej zaujímavým je fakt, že Slovensko bolo kedysi významným vývozcom šafranu," dodala na záver prednášky, ktorá bola súčasťou akcie.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  10. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 517
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 390
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 209
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 856
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 545
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 210
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 774
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 109
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 898
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 597
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Správny smer si niektorí vodiči vyberajú v poslednej chvíli.

V Kolinovciach pri povodniach zasahujú s polstoročnou technikou

Rozvodnený Hornád zaplavuje obec v okrese Spišská Nová Ves pravidelne.

Dobrovoľným hasičom v Kolinovciach slúži 48-ročná avia.
Anna Jurčenková.

Rábek bol v karanténe štrnásť dní. Aj tak chcú hádzanári Prešova vyhrať

S francúzskym tímom Nimes pricestoval i Košičan Paul.

Za Nimes chytá aj Slovák Teodor Paul.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Samuela Marca

Ako prežiť druhú vlnu (píše Samo Marec)

Čo môže robiť neveľmi dobrý škrabák?

Ilustračné foto

Armáda predstavila základný plán celoplošného testovania

Ministerstvo obrany identifikovalo päťtisíc odberných miest.

Testovanie obyvateľov na Covid-19 v odberovom centre v Košiciach.

Trnku potrestali iba symbolicky, môže sa dostať aj k ušlému platu

Čižnár pre svojho predchodcu pôvodne žiadal stratu funkcie.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka s ochranným rúškom počas ústneho pojednávania pred disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry SR v Bratislave.
Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop