Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky
VEREJNÉ ZAKÁĽANIE JE ZAKÁZANÉ

Domáce zabíjačky treba nahlásiť veterinárom

Zabíjačková sezóna odštartovala. Pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami sa ľudia zásobujú mäsom. Hoci zabíjačka má svoju tradíciu, i naďalej platí, že domáce zabíjanie je chovateľ povinný hlásiť veterinárom. Zabíjanie na verejnosti počas rôznych osláv je

Verejné zabíjačky. Špeciality je možné pripravovať iba z bravčových polovičiek zo schválených bitúnkov.Verejné zabíjačky. Špeciality je možné pripravovať iba z bravčových polovičiek zo schválených bitúnkov. (Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo)

Zabíjačková sezóna odštartovala už aj na Spiši. Pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami sa ľudia zásobujú mäsom. Hoci zabíjačka má v regióne svoju tradíciu, i naďalej platí, že domáce zabíjanie je chovateľ povinný hlásiť veterinárom. Zabíjanie na verejnosti počas rôznych mestských či obecných osláv je neetické a protizákonné. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi na to v týchto dňoch upozorňuje listom spišské samosprávy.

SPIŠ. V Granči-Petrovciach sa už stali predvianočné zabíjačky tradíciou. Nebolo to inak ani tento rok. Nechýbali jaternice, klobásky, paprikový lalok, tlačenka, varené i pečené mäso, restovaná pečeň či zabíjačková polievka - grajzupa.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Tradície zabíjačiek

Hlavným zabíjačkovým majstrom bol Ladislav Štofila. Asi 130-kilové prasiatko s ostatnými pomocníkmi "spratali" do piatich hodín. Vonku na dvore pri obecnom úrade pripravovali rôzne zabíjačkové špeciality.

"Z takého prasaťa sa dá pokojne pripraviť aj menšia svadobná hostina," povedal počas zabíjačky Ladislav. Do roka urobí v obci niekoľko. Čo rodina, to iný rituál a iné chute.

"Každý región či obec má to svoje. Niekto napríklad nedáva do jaterníc krv, iný áno. Niektorí chcú jaternice s krúpami, iní s ryžou. Snažím sa prispôsobiť chutiam," dodal majster.

Z tradícií v tejto obci v Levočskom okrese neplánujú ustúpiť ani do budúcnosti. "Snažíme sa dodržať literu zákona a zabíjačku robiť z vopred kúpených bravčových polovičiek. Dovážame ich zo Studenca," vysvetlil starosta obce Peter Pitoňák (ĽS-HZDS).

Skryť Vypnúť reklamu

Polovičky zo schválených bitúnkov

Podľa riaditeľky Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Moniky Kurucovej je zabíjanie ošípaných na verejnosti v čase rôznych kultúrnych akcií pre verejnosť pred vianočnými sviatkami v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti.

"Pri takomto zabíjaní dochádza k porušeniu dodržiavania požiadaviek na pohodu a ochranu zvierat v čase ich zabíjania alebo usmrcovania. Zároveň v neposlednom rade zabíjanie zvierat na verejnosti je aj krajne veľmi neetické," uviedla M. Kurucová.

Veterinári upozorňujú samosprávy na zákaz takéhoto zabíjania. Mäsové výrobky je možné vyrábať len z bravčových polovičiek pochádzajúcich zo schválených bitúnkov.

V regióne Spišská Nová Ves ide o bitúnok Poľnohospodárskeho družstva Smižany – Spišské Tomášovce, Stanica výkrmnosti a jatočnej hodnoty (SVaJH) Spišské Vlachy a Gelnický bitúnok.

"Je možné dať si tam zabiť aj vlastnú ošípanú, zároveň je uskutočnená a potvrdená veterinárna prehliadka a vyšetrenie tela zvieraťa na trichinellu spiralis (svalovca)," upozornila M. Kurucová.

Domáce zabíjačky podliehajú zo zákona nahláseniu veterinárnej správe a to najmenej jeden pracovný deň vopred. Chovateľ nie je povinný odobrať a dať vyšetriť vzorku na prítomnosť svalovca. Môže však o to požiadať príslušnú veterinárnu správu, ktorá vzorky zašle na vyšetrenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčové polovičky z Poľska

To, že sa zabíjačková sezóna už rozbehla, potvrdzujú aj bitúnky. "Ľudia k nám už chodia, volajú a objednávajú si bravčové polovičky. Najväčší záujem je práve pred vianočnými sviatkami a potom pred Veľkou nocou. Zatiaľ máme asi desiatich záujemcov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani je záujem vyšší," uviedla pracovníčka predajne mäsa Gelnického bitúnku. Kilo mäsa z bravčovej polovičky tu stojí 2,26 eura.

Prvých záujemcov majú aj v Spišských Vlachoch. Aj tu je cena za kilo bravčového na rovnakej úrovni. "Prvé objednávky už máme, ale nie je toho veľa," potvrdila pracovníčka stanice.

Zo skúsenosti však dodala, že viacerí Spišiaci chodia tak ako na kurčatá, aj na bravčové polovičky do Poľska, hoci kvalita je podľa nej oveľa nižšia, ako u predajcov na Spiši. Ľudí však láka nižšia cena.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 648
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 548
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 10 158
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 913
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 549
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 734
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 479
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 456
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 391
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 330
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: PCR testy odhalili 1 909 nakazených, pribudlo 111 úmrtí (minúta po minúte)

Od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s covidom 3 637 osôb, vyliečilo sa 173 761 ľudí.

Plošné testovanie na Covid-19:Zdravotník odoberá vzorku.

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.

Oddeleniu prokuratúry, ktoré zakročilo proti ĽSNS, hrozí zánik

Novú organizačnú štruktúru pripravuje Žilinka. Odobriť ju musí vláda.

Predseda extrémistickej strany Kotlebovci - ĽSNS Marian Kotleba.
Cynická obluda

Zlý Riško a dobrý Števko

Keď máš šéfa, čo ti hrozne vynadá absolútne za čokoľvek, zatiaľ čo tvojmu kolegovi prejde úplne všetko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop