SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Tento Novovešťan dôchodca pracoval v oblasti gastronómie, pestovanie všakovakých rastlín je jeho koníčkom. Hovorí, že je to zrejme dedičné. "Rýpanie" sa v pôde učarovalo jeho otcovi aj bratovi.
Jeho úroda citrusov vystačí akurát pre rodinu a najbližších. "Na štedrovečernom stole u nás sú hlavne pstruhy a preto čerstvé citróny nesmú chýbať," s úsmevom opisuje úspešný pestovateľ. Ako ďalej hovorí, medzi kúpeným a doma vypestovaným citrusovým ovocím je veľký rozdiel. "Tie, ktoré kupujeme v obchodoch oberajú polozelené, dozrievajú cestou k nám. Preto sú aj menej voňavé ako tie domáce," opisuje M. Dunčko.
Kry s citrónmi a mandarínkami rozmnožuje štepením aj odrezkami. "Ak by niekto chcel vypestovať ovocie z jadierka, trvá osemnásť rokov, kým ker zarodí," vysvetľuje M. Dunčko a vzápätí nám aj ukazuje nádherne vyrastený desaťročný citrónovník.
Zatiaľ však tento fešák nezarodil, kým domáci pán oberie prvé plody, potrvá to ešte nejaký ten rok. Samotnú úrodu musí M. Dunčko doslova regulovať. "Nie je úspechom mať plodmi obsypaný ker. Samotné plody totiž odčerpávajú veľa živín, ak ich je veľa, kríku to ublíži," poučuje nás M. Dunčko.
Citrónovníky potešia pestovateľa až dvakrát. Okrem toho že zarodia, kry sú obsypané nádhernými drobnými ružovkastými kvetmi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš