POPRAD/VYSOKÉ TATRY. Popradskí čašníci sa dušujú, že len o pár kilometrov ďalej vo Vysokých Tatrách dostávajú ich kolegovia oveľa vyššie sprepitné.
V Poprade rozdiel medzi kaviarňou a reštauráciou
Čašníci z najväčšieho podtatranského mesta vidia veľké rozdiely v tom, či pracujete v kaviarni alebo v reštaurácii. „Vaše sprepitné dostanete na základe toho, ako sa k hosťom správate, ako rýchlo a kvalitne ich obslúžite. Ja som predtým pracovala v reštaurácii a dostávala som vyššie ako teraz v kaviarni. Aké som dostala najvyššie, neprezradím,“ povedala Monika Cervová z popradskej kaviarne.
V jednej z popradských reštaurácii si tringelty rozdeľujú medzi seba rovným dielom. „Samozrejme, že je to o šikovnosti čašníka. U nás sa všetky odkladajú a na konci mesiaca sa rozdeľujú medzi čašníkov a kuchárov. Najčastejšie a najvyššie dávajú cudzinci. A určite viac priplatia chlapi. Najviac som zatiaľ dostala dve eurá navyše,“ povedala Lenka Brejčáková.
Tatranskí čašníci sú spokojní
Aj čašníci v Tatrách vidia rozdiel v tom, či pracujete ako obsluha v reštaurácii, alebo v kaviarni. No skôr prihliadajú aj na to, aký cudzinec sa k nim príde občerstviť. „Záleží to hlavne od cudzincov. Niektorí nenechajú ani cent. Samozrejme, že sa snažíme čo najviac, no u nich to tak asi chodí. Najviac som doposiaľ dostala tri eurá,“ povedala čašníčka z ďalšej kaviarne v Tatrách.
Úplne inú odpoveď sme sa dozvedeli v jednej z tatranských reštaurácií. „V Tatrách sa máme asi naozaj o čosi lepšie ako dole v Poprade. Ja som zatiaľ najvyššie dostala 20 eur, ale to som sa strašne nadrela. Hostia tu sedeli skoro päť hodín a ja som po celý ten čas okolo nich skákala. Myslím si, že to boli zaslúžené peniaze,“ povedala Lucie Jakubčáková.
Niektorí turisti nedávajú sprepitné vôbec
Sprepitné je odmenou obsluhe za dobrý výkon a jeho výška odzrkadľuje spokojnosť zákazníka. Opýtali sme sa, aký vysoký tringelt dávajú zákazníci. „Ja nedávam žiadny. Obsluha je platená podnikom,“ povedal turista z Čiech.
Belgický turista si myslí pravý opak. „Dávam im zhruba 10 až 20 percent zo sumy, ktorú u nich prepijem a prejem. U nás je to bežne na účte, no u vás nie. V západnej Európe dostávajú čašníci trigelty automaticky, lebo je to na bloku. Prídu si tak k celkom pekným peniazom. Viem, že tu majú čašníci malý plat, ktorý sa dvihne práve vďaka sprepitnému,“ povedal Frederick van Pickweil.
Aj podľa neho má však čašník spĺňať náročné kritéria. „Musí byť usmievavý, zdvorilý a snaživý. Potom si aj dobre zarobí. Samozrejme, ak je to dievčina a je pekná, tak má veľkú výhodu,“ dodáva van Pickweil.
Nadpis šedého boxu
Zaujímavosť
Najväčší “držgroši“
Aj napriek rozdielnym tringeltom medzi popradskými a tatranskými čašníkmi sme sa dozvedeli, že sa zhodujú v tom, ktorí cudzinci sú u nás za “držgrošov“.„Sú to jednoznačne Česi a Taliani,“ zhodne povedali viacerí oslovení čašníci. Čechom to pripisujú k náture. „Taliani si asi myslia, že tringelt je už zarátaný v účte, ktorý im prinesieme.Aj Holanďania sa niekedy tvária, že nič,“ dodávajú čašníci.Príjemná zhoda bola aj v tom, kto dáva najvyššie sprepitné. „Jednoznačne Angličania a Rusi,“ povedali tatranskí a popradskí čašníci.
matu
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš