Ten je postavený v neobarokovom slohu, žil tu rod Csákyovcov. Dnes v kaštieli sídli dievčenský reedukačný domov.
SPIŠSKÝ HRHOV. Ako uviedol starosta Vladimír Ledecký (nez.), nápad postaviť kópiu historickej pece ich vyšiel pomerne lacno. Minuli peniaze len na materiál, a to 663 eur. Pec postavili svojpomocne.
Hrhovskú pec rozkúria príležitostne pri kultúrnych a spoločenských akciách. Vtedy tu vypekajú rôzne dobroty od výmyslu sveta. Pečivo z hrhovskej pece chutí úplne inak ako to, ktoré dostať bežne v obchodoch.
„Pečieme chleby, beluše, pagáčiky sladké aj slané. Je to iná pec, ako bežné. Pečie sa na mieste, kde horí oheň. Drevo necháme prehorieť, popol sa musí správne odhrnúť a presne na tom mieste sa pečie najprv chlieb a potom postupne pečivo,“ vysvetlil nám hrhovský pekár Ondrej.
Moderné aj historické pečenie
Kapacita pece je pätnásť chlebov, tie si však musí pekár postupne nasádzať. Je to prácne a dosť náročné na fyzickú kondíciu. Pán Ondrej je aj v bežnom živote povolaním pekár. Hovorí však, že pečenie v moderných peciach je niečo úplne iné, ako v tej historickej.
„Je to určite náročnejšie nielen na fyzickú silu, ale aj na čas. Najprv treba založiť oheň, rátať treba aj so zadymením,“ hovorí.
Hotové pečivo chutí výnimočne. Je mäkké, hebké a cítiť v ňom vôňu dreva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš