Korzár logo Korzár Spiš

Hrhovčania sa pýšia kópiou historickej pece

Remeselníci zo Spišského Hrhova v okrese Levoča postavili kópiu historickej pekárne. Ako vzor im slúžila originálna pec v miestnom kaštieli.

Pekár Ondrej. Majster z Hrhova rozkúri kópiu historickej pece pri výnimočných príležitostiach.Pekár Ondrej. Majster z Hrhova rozkúri kópiu historickej pece pri výnimočných príležitostiach. (Zdroj: Erika Karasová)

Ten je postavený v neobarokovom slohu, žil tu rod Csákyovcov. Dnes v kaštieli sídli dievčenský reedukačný domov.

SPIŠSKÝ HRHOV. Ako uviedol starosta Vladimír Ledecký (nez.), nápad postaviť kópiu historickej pece ich vyšiel pomerne lacno. Minuli peniaze len na materiál, a to 663 eur. Pec postavili svojpomocne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrhovskú pec rozkúria príležitostne pri kultúrnych a spoločenských akciách. Vtedy tu vypekajú rôzne dobroty od výmyslu sveta. Pečivo z hrhovskej pece chutí úplne inak ako to, ktoré dostať bežne v obchodoch.

SkryťVypnúť reklamu

„Pečieme chleby, beluše, pagáčiky sladké aj slané. Je to iná pec, ako bežné. Pečie sa na mieste, kde horí oheň. Drevo necháme prehorieť, popol sa musí správne odhrnúť a presne na tom mieste sa pečie najprv chlieb a potom postupne pečivo,“ vysvetlil nám hrhovský pekár Ondrej.

Moderné aj historické pečenie

Kapacita pece je pätnásť chlebov, tie si však musí pekár postupne nasádzať. Je to prácne a dosť náročné na fyzickú kondíciu. Pán Ondrej je aj v bežnom živote povolaním pekár. Hovorí však, že pečenie v moderných peciach je niečo úplne iné, ako v tej historickej.

„Je to určite náročnejšie nielen na fyzickú silu, ale aj na čas. Najprv treba založiť oheň, rátať treba aj so zadymením,“ hovorí.

Hotové pečivo chutí výnimočne. Je mäkké, hebké a cítiť v ňom vôňu dreva.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 88 433
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 672
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 380
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 119
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 458
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 231
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 508
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu