POPRAD. Obedovať čokoládu môže vyzerať ako šialený nápad. „Musí to byť organická čokoláda a najlepšie v kombinácii s čerstvým ovocím,“ rozhovorila sa odborníčka v oblasti čokolády Renáta Jesenská.
Podľa nej je pravá čokoláda ovocie, ktoré rastie na strome a netreba sa jej báť. „Volia sa také suroviny, aby to človek nevnímal ako prejedanie sladkosťami. Naopak, horká čokoláda s kakaovým maslom znižuje cholesterol a upravuje krvný tlak,“ upozornila Jesenská.
Tipy na obed
Čokoládový obed môže podľa Jesenskej nahradiť akékoľvek hlavné jedlo. Predstavila nám niekoľko špecialít, ktoré sa svojím názvom nápadne podobajú známym maškrtám.
„Španielske vtáčiky sú v sladkej úprave banány zabalené v palacinke,“ povedala. Známy je tiež rezeň, kde namiesto mäsa figuruje croissant obalený v čokoláde.
„Aj doma sa dá takýto sladký obed jednoducho pripraviť. Natrhané ovocie napicháte na ihlu, polejete čokoládou a karamelom a máte z toho havajské ražniči,“ prezradila ďalší recept Jesenská.
Nechali sa inšpirovať
Daniela Kysacká z Popradu pracuje s čokoládou denne. „Treba len vedieť ovocie s čokoládou kreatívne upraviť, inak to nič nie je,“ povedala. Ľubičania Peter Weber a Gabriela Bláhová sa nechali inšpirovať. „Už len keď si predstavím čokoládový rezeň, tak sa mi zbiehajú slinky,“ priznal sa Weber. „Som za a možno sa do toho hneď pustím,“ doplnila ho Bláhová.
Vhodné jedlo pri zdravotných problémoch
Organická čokoláda je vhodná aj pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami. „Ak si chcem ako celiatik zamaškrtiť, tak si vyberám práve takú čokoládu,“ zdôverila sa Elena Janišová z Popradu.
„Nahradiť týmto obed? Prečo nie?“ zamyslela sa Marta Breisky z Bardejova.
Jej manžel Arthur Breisky pochádza z Ameriky. Tam sa vraj s niečím podobným nikdy nestretol. „Je to bláznivé, ale napriek tomu neodolám,“ dodal s úsmevom.
Čokoládový rezeň? Nikdy!
Pri pomyslení na čokoládový rezeň sa poniektorí Popradčania zatvárili kyslo. „Vzhľadom na to, že bravčové mäso vôbec nejem, neviem si na obed predstaviť akýkoľvek rezeň, nieže ešte aby bol čokoládový. Čokoládu tiež veľmi neobľubujem,“ priznala sa Katarína Kovalčíková zo Spišskej Soboty.
Popradčanka Monika Nemcová si rezeň z čokolády vie na tanieri predstaviť. „Je to nezvyčajné jedlo, ale možno by mi to zachutilo. Čo by nie?“ povedala. Jej názor zdieľa aj kuchárka Mária Želonková. „Výborný nápad. Ja som na sladké a vôbec by som sa to nebála vyskúšať,“ uviedla.
Jolana Paušová takémuto experimentu neverí. „Bravčový rezeň je predsa obedové jedlo a čokoláda môže byť iba ako dezert za ním. Bez mäsa si viem obed len ťažko predstaviť,“ zapochybovala. Na mäso je aj Popradčan František Kondula. „Mäso je mäso a čokoláda je čokoláda. Ale čokoláda mi inak chutí,“ dodal.
V reštaurácii sme natrafili na rodinku, ktorá si vychutnávala obľúbený obed. Na otázku, či by vymenili klasický rezeň za čokoládový, len odmietavo krútili hlavami. „Toto nejde dokopy. Keď obed, tak poriadny,“ povedala Kristína Kostrábová.
Jej mama Mária má rada čokoládu iba ako dezert. „Okrem mäsa si viem predstaviť aj zdravšie jedlá, ako napríklad zeleninu,“ dodala.
Rovnaký názor zdieľa aj hlava rodiny Viliam Kostráb. „Sladké si dávam večer ku kávičke. Ak si mám dať niečo na obed, tak poriadny rezeň s opekanými zemiakmi, a to aj štyrikrát do týždňa,“ uzavrel s úsmevom na tvári.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš