Kto sa skrýva za týmto kulinárskym umením, sme zisťovali v piatok na konci septembra v neskorú nočnú hodinu. Naše kroky smerovali do klubu dôchodcov pri mestskom úrade.
STARÁ ĽUBOVŇA. Stretli sme tam štyroch dôchodcov pri práci s múkou a vykysnutým cestom. Prezradili nám, že takto pečú už celých desať rokov.
„Zvykneme piecť aj celú noc. Robíme veci hlavne z kysnutého cesta od tvarohových buchtičiek cez moravské koláčiky až po pravý ľubovniansky gruľovník,“ povedala vedúca klubu Margita Kissová.
Dôchodcovia piekli už na rôzne dôležité príležitosti. Najviac sa narobili, keď vaľkali cesto z ôsmich kilogramov múky.
„Buchtičky robievame a robili sme aj na Vansovej Lomničku, Ľubovniansky jarmok, rôzne významné stretnutia či už v meste, alebo na hrade,“ zaspomínali si dôchodkyne, ktoré piekli aj pre radošincov.
Tri gazdinky zo stočlenného klubu majú pri práci i jedného pomocníka. Jeho úlohou je kontrolovať najmä kysnuté koláčiky v rúre, aby sa nespálili.
„Naším asistentom je Jozef Kiss. Je veľmi šikovný. Pri pečení na akcie mi pomáha Mária Furtkevičová a Emília Siráňová, s ktorými sa mi veľmi dobre robí,“ pochválila manžela i pomocníčky Margita Kissová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš