MARGECANY. Akcia sa uskutočnila v rámci osláv Mesiaca úcty k starším, ktorú pripravil Folklórny súbor Jadlovec s podporou obce. Vyvrcholením bol kultúrny program pre 300 seniorov. O dobrú náladu sa postarali domáci folklórny súbor i súbory z Kolinoviec a Krompách.
Nadšenie folkloristov
Myšlienka usporiadať akciu bola v hlavách folkloristov už skôr, podľa slov Jozefa Gajdoša z FS Jadlovec potrebovala iba dozrieť. Keďže v jeho rodine majú zabíjačky dlhoročnú tradíciu, rozhodli sa ukázať, ako sa kedysi zabíjalo.
„Margecany sú už modernejšia obec. Málokto chová prasiatka. Ak sú aj zabíjačky, tak v rodinnom kruhu, my sme chceli zabíjačkovú atmosféru ukázať. Skôr narodení si zaspomínajú, neskôr narodení uvidia, ako sa kedysi zabíjalo, aké špeciality sa pripravovali. Som rád, že je tu toľko ľudí a verím, že sa zabavia,“ zdôraznil.
Dobré jedlo i zábava
„Fajnoty sú o dobrom jedle, dobrej zábave a veľkom nadšení FS Jadlovec, ku ktorému strhli aj obec. Máme tu klasické zabíjačkové špeciality, hurky, klobásky, podharlinku, polievku – grajzupu, ale i koláče ako kapustníky, bryndzovníky a tradičné magrecianske gruľovníky. Osobne mám rád všetky zabíjačkové fajnoty a po tom mäse dobre padne sladký gruľovník, ktorý mi ešte robieva moja mamka. Naše manželky už tieto tradičné fajnoty nerobia, klasický šmalec vystriedali tuky,“ prezradil starosta obce Igor Petrík (nez.). Na akciu pripravili 700 klobás a o čosi viac huriek – jaterníc.
Sladké i slané
Osemdesiatročné gazdinky, členky FS Jadlovec, priamo pred obecným úradom napiekli tisícky gruľovníkov a niekedy ani nestíhali, taký veľký záujem o ne bol. „Príprava je jednoduchá, gruľe, múka, upečú sa na peci a pomastia. Niekto chce sladké, tak sa pocukrujú, iný naslano,“ uviedla Mária Papcunová.
„Gruľovníky nepečiem, ale zvykne ich robievať moja babka. Tieto sú výborné,“ zdôraznila Mária.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš