POPRAD. „Ja som na kávu. Pijem aj čaj, ale veľmi málo. Oba nápoje človek potrebuje, ale všetko s mierou,“ zdôraznil Ľubomír Slavkovský. Rastislav Ulbricht sa stal kávičkárom len pred rokom. „Káva ma vždy zaujímala, ale nikdy som k tomu nemal nejaký vzťah. Začal som chodiť do špeciálnych kaviarní a zistil som, že káva v pravom zmysle slova je fakt výborná,“ povedal.
Podľa Zbyňka Pavlička je čaj oveľa lepší. „Už samotná príprava čaju vie človeka zrelaxovať. Čaj má lepšie vplyvy na telo. Kávu pijem len z praktických dôvodov,“ povedal.
Čaj sa na kávu vytiahol
Marketingový riaditeľ popradského výrobcu kávy a čaju Viliam Matušek tvrdí, že na Slovensku chýba taká osveta ako v zahraničí. „Otvorili sme jeden z mála obchodíkov, ktorý slúži vyslovene na vzdelávanie konzumentov v oblasti kávy a čaju,“ povedal.
Podľa neho sa návyky v pití týchto dvoch nápojov u ľudí rapídne menia. „Kedysi sa pilo veľa kávy a len málo čaju. Dnes sa pije oveľa viac čaju. Mnohí prechádzajú z kávy na čaj z rôznych dôvodov, zväčša zdravotných. Čaj má tiež podporné efekty a dokáže človeka vzpružiť. Pre nás sa stáva čaj rovnocennou komoditou ako káva,“ prezradil Matušek.
Do popredia sa dostávajú instantné nápoje, čo podľa riaditeľa súvisí s rýchlym životným štýlom. „Všetko má svoje hranice a aj toto sa raz zastaví. Ľudia sa budú zase vracať k mletej forme,“ dodal presvedčivo.
Káva zlatom chudobných
Cena kávy podľa Viliama Matušeka rýchlo rastie a výrobcovia to nevedia ovplyvniť. „Cena narástla o vyše 120 percent. My sme ju zvýšili len o pár desiatok percent. Je to veľa, ale nezarábame na tom tak ako v minulosti,“ uviedol Matušek, podľa ktorého to je celosvetový problém. „Asi sa to vracia z ďalekej minulosti, keď káva bola zlatom chudobných a ľudia si za ňu priplácali oveľa viac. V porovnaní s platmi v minulosti však dnes káva stojí stále oveľa menej,“ doplnil. Ako hovorí, inak je na tom čaj, ktorého cena je dlhodobo vyrovnaná a nemení sa.
SLOVO ODBORNÍKA
Káva prestáva byť in
Katarína Vlasatá je jednou z mála vyškolených odborníčok na predaj kávy a čaju v našom regióne. Podľa nej je okolo výroby a spracovania týchto komodít celá veda. „Prešla som náročným školením. Videla som na vlastné oči celý proces výroby. Veľa som sa dozvedela o mnohých druhoch čaju a kávy a teraz viem poradiť a vysvetliť zákazníkovi to, čo potrebuje vedieť,“ povedala Vlasatá. Podľa nej je technológia spracovania kávy zložitá a zaujímavá vec. „Jedno kávové zrnko prejde dlhú cestu, kým sa z neho nestane to, čo potom doma pijeme,“ doplnila.
To, že káva prestáva byť in, si všimla aj Katarína. „Aj v mojom okolí začali známi uprednostňovať čaj pred kávou. Asi je to novodobý trend,“ uzavrela odborná predavačka.
VŠIMLI SME SI
Čajovne verzus kaviarne
Majiteľka špeciálnej kaviarne Denisa Kendrová si myslí, že ľudia sú zvedaví a chcú vedieť o káve stále viac. „Je to o výchove zákazníka. Je rozdiel v tom, čo človek bežne pije, a k čomu sa dostane len na vybraných miestach. Ľuďom to treba vysvetliť,“ povedala.
Podľa nej súčasný trend ničí kvalitu. „Instantná káva je o ničom. Produkcia takého nápoja je plytvaním originálu. Na otázku, či si myslí, že káva ide do úzadia, odpovedala celkom jasne. „Stále si ale myslím, že na Slovensku ľudia stále viac fandia káve ako čaju,“ dodala.
Jakub Vojtašek je presvedčený, že čajová kultúra na Slovensku neexistuje. „Predajne sú plné nekvalitných čajov. Originály sa u nás takmer vôbec nepijú a aj miest, kde nájdete čaj z pravých čajových plantáží, je veľmi málo,“ doplnil.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš