PODOLÍNEC. Zorganizovalo ich mesto Podolínec. Miestni si tak chceli pripomenúť tradíciu, ktorá je už na ústupe.
Najviac práce počas hodov mali práve kuchári. Hlavný mäsiar s pomocníkmi boli na nohách už od skorého rána.
„Zaklali sme jedno prasiatko a zabíjačka pokračovala tradične so všetkým, čo k tomu patrí,“ povedal hlavný mäsiar Vladimír Živčák.
Akciu si najviac pochvaľovali samotní návštevníci. „Výborné to tu je. Najviac mi chutil guľášik a určite ochutnám aj barana. No a všetko to treba zapiť poriadnou slivovicou,“ neskrýval svoje nadšenie Jozef z Podolínca.
Veľkým lákadlom pre miestnych bola i takzvaná krajzupa. „Je to polievka z vnútorností z prasiatka, na ktorú sa ľudia veľmi tešia,“ dobrotu opísala organizátorka Vlasta Bujnovská.
Pečené i varené dobroty sa predávali za symbolické ceny. Organizátori plánujú výťažok použiť na dobrú vec. „Všetko sa predáva za jedno euro. Čo sa týka výťažku, chceme tu postaviť ihriská, takže to určite použijeme na to,“ informovala organizátorka Vlasta Bujnovská.
Akcia sa napokon vydarila a usporiadatelia Zabíjačkových hodov ju plánujú zopakovať opäť o rok.
Autor: Alena Girbová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš