POPRAD. V Poprade je sedemnásť školských jedální a tie praskajú vo švíkoch. „Oproti vlaňajšku sa počet stravníkov o niečo zvýšil, ale vo všeobecnosti je to stabilné číslo. Kým vlani to bolo 78,78 %, teraz je to 79,95 %,“ povedala Silvia Feriančeková z odboru školstva na Mestskom úrade v Poprade.
Podľa nej je stravovanie v školskej jedálni pre dieťa to najlepšie z hľadiska vyváženosti stravy. „Od minulého roka platia nové spotrebné normy, ktoré majú širokú škálu receptúr a stále sa s nimi pracuje. Záujem o ne prejavili aj súkromníci, či sociálne zariadenia, ktoré takéto normy nemajú,“ vyzdvihla.
Zároveň však dodala, že v školskom stravovaní existujú aj mínusy. „Materiálne vybavenie je v školských jedálňach stále slabinou, rovnako ako aj finančné ohodnotenie pracovníkov,“ myslí si Feriančeková.
Vybrať si môžu z dvoch jedál
Najväčšou jedálňou v Poprade je tá v Základnej škole na Jarnej ulici. „U nás sa stravuje vedľajšia škola, súkromné gymnázium aj dve škôlky. Okrem toho máme na materských školách dve ďalšie jedálne, takže tu varíme takmer tisíc päťsto obedov každý deň,“ zdôraznil riaditeľ školy Ján Košťálik.
Ako hovorí, pre väčší výber tu varia dve jedlá. „Druhé jedlo sa snažíme vyberať vždy ľahšie, bezmäsité alebo vegetariánske. Tým, že máme na výber, nepriamo donútime žiaka, aby jedol,“ povedal Košťálik.
Aj na Jarnej idú s dobou a práve v týchto dňoch riešia nový systém označovania obedov. „Práve v týchto dňoch prechádzame na čipové kľúče. Tie nahradia systém stravných lístkov a celé sa to zjednoduší,“ dodal riaditeľ.
S vyťaženosťou jedálne je spokojná aj jej vedúca v ZŠ na Ulici Francisciho v Poprade Zuzana Laburdová. „Máme takmer 540 stravníkov. Vyťaženosť našej jedálne je tak osemdesiatpercentná, pričom priemer hovorí o šesťdesiatich percentách,“ pochválila sa.
Hovorí, že sa vždy snažia, aby bola ponuka jedál pestrá. „Musí tam byť mäsité aj bezmäsité jedlo, odľahčené jedlo a nemali by chýbať ani ryby,“ vymenovala Laburdová.
Deti si zvykli na rýchle občerstvenie
Tá tvrdí, že nie vždy deťom všetko chutí, ale taká je doba. „Deti sú zvyknuté na nezdravé, rýchle občerstvenie. Nikdy nebolo toľko cukrovky a podobných chorôb ako je teraz. Mám skúsenosti s tým, že dieťa sedí v jedálni a neje, lebo mu vraj nechutí,“ posťažovala sa vedúca.
Kristínka Pachová naopak školskú stravu zbožňuje. „Varia tu fajné jedlá. Mám rada sladké jedlá a rezance s makom. Nemám nič také, čo by mi nechutilo. Tety kuchárky varia veľmi dobre,“ odvetila.
Pestrosť stravy sa snažia na školách dopĺňať prostredníctvom štátnych programov. „Už asi šesť rokov dávame deťom dva a pol decilitra mlieka na osobu. Minulý školský rok sme začali s programom ovocie a zelenina do škôl, ale nebolo na to dosť peňazí a museli sme to stopnúť. Od septembra sme to spustili nanovo,“ povedala Zuzana Laburdová.
Vychádzajú v ústrety aj deťom s diétami
Ako na každej škole ani tu nechýbajú deti so zdravotnými problémami, ktoré si vyžadujú špeciálnu stravu.
„Rodičom vychádzame v ústrety a máme to zachytené aj v prevádzkovom poriadku. Je to na prípravu dosť náročné a potrebujeme na to vyškoleného pracovníka,“ objasnila Laburdová, podľa ktorej ide o nadštandardnú službu.
Silvia Feriančeková z odboru školstva dodala, že v Poprade nie je školská jedáleň, ktorá by bola plne vybavená na tento účel.
„Evidujeme záujem od rodičov, ale je ich veľmi málo. Diabetikov máme siedmich a celiatikov jedenásť. Je ich určite viac, ale takúto informáciu zo školských jedální momentálne máme,“ upresnila.
Uviedla, že legislatíva umožňuje poskytnúť špeciálnu stravu dieťaťu v obedári, ale musí to byť uvedené v prevádzkovom poriadku a spĺňať prísne podmienky.
ZISTILI SME
V jedálničku chýba zelenina
Katarína Babincová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, ktorá sa nedávno zúčastnila konferencie pre zriaďovateľov a zamestnancov školského stravovania, na základe výskumu tvrdí, že úroveň výživy detí na Slovensku je vysoká. „Napriek tomu sa deti dopúšťajú chýb v stravovaní a medzi tie najzávažnejšie zistenia patrí konzumácia ovocia a zeleniny,“ uviedla pre TASR. Podľa odporúčaní správnej výživy, ovocie a zelenina by mali v jedálnych lístkoch figurovať viackrát denne. „To odporúčanie, čo sa týka ovocia, plnia iba približne 2/3 detí, pri zelenine je to ešte horšie, tam len jedna tretina detí konzumuje denne čerstvú zeleninu,“ konkretizovala Babincová.
Denne pijú mlieko len dve tretiny detí
Uspokojivá situácia podľa nej nie je ani v konzumácii mlieka, pretože denne pijú mlieko len dve tretiny detí. „Čo sa týka obilnín, tu sa naďalej stretávame s preferovaním bieleho pečiva aj u detí, veľmi zaostáva konzumácia rýb, len okolo 15 % detí konzumuje ryby raz do týždňa, ako vyplýva z odporúčaní správnej výživy,“ doplnila Babincová.
Problémom je aj zistenie, že vysoké percento detí neraňajkuje pravidelne. „Je to 37,5 % detí. Absencia raňajok sa dáva do súvislosti s horšou pozornosťou a horším prospechom dieťaťa v škole, a tak isto je to rizikový faktor pre vznik obezity,“ vysvetľuje Babincová. Podľa nej je potrebné odstrániť ďalší nedostatok, a tým je konzumácia neúplných obedov. „Až tretina detí vynecháva polievku,“ objasnila.
Vplyv okolia
Podľa nej najdôležitejšia úloha pri stravovacích návykoch patrí rodine. „Dieťa je veľmi dobrý pozorovateľ, a keď vidí, ako sa stravujú rodičia alebo jeho okolie, tak si tento spôsob stravovania prisvojí a považuje ho za úplne normálny,“ konštatovala Babincová. Ďalšiu úlohu plní aj škola a kamaráti. „Aj samotné školské prostredie môže poskytovať veľa impulzov k správnym stravovacím návykom, napríklad rôzne nástenky, na rôznych predmetoch sa dá hovoriť o správnom stravovaní,“ objasnila.
Výskum o stravovacích návykoch u detí sa uskutočnil v rokoch 2007 až 2009 na viac ako 4 600 deťoch vo veku 9 až 15 rokov v 13 okresoch na Slovensku. V súčasnosti sa realizuje ďalší výskum, ktorý by mal odborníkom preukázať, aké sú regionálne rozdiely v stravovaní detí na Slovensku. „Bude do neho zapojených až 16 000 detí všetkých vekových kategórií, tu už bude možné poukázať aj na regionálne rozdiely,“ vysvetľuje Babincová. Výskum by mal byť ukončený v roku 2014, doposiaľ sú známe len čiastočné výsledky o stravovaní detí v predškolskom veku.
FAKTY
Ceny v jedálňach
Silvia Feriančeková z odboru školstva uviedla ceny platné od 1. októbra. „Pre prvý stupeň stojí strava 95 centov, pre druhý stupeň 1,01 eura a v materských školách je to 1,12 eura. Z toho desiata pre škôlkárov stojí 26 centov, obed 24 centov a olovrant 22 centov,“ povedala.
Ako hovorí, finančné limity sú stanovené VZN mesta Poprad a vychádza sa vždy z finančného pásma ministerstva školstva. „Podľa cien potravín v regióne sa stanovujú finančné pásma tak, aby bola dodržaná kalorická a biologická hodnota stravy. Poprad sa nachádza v druhom pásme,“ dodala.
PRÍKLAD: JEDÁLNY LÍSTOK
Pondelok
Polievka kalerábová (1), ryža, granadiersky pochod s údenou slaninou, kyslá uhorka, ryžová kaša (7), stolová voda
Utorok
Polievka cícerová (1), opekaný chlieb, pečivo, plavnická roláda (7, 3, 1), zemiaky varené I., zeleninová obloha - kapusta hlávková, ovocná šťava – školská
Streda
Polievka šošovicová mliečna (1, 7), varené zemiaky, bravčové stehno s lečom (1), ryža dusená, voda s ovocným sirupom, ovocie - školské jablko
Štvrtok
Polievka paradajková (1), cestovina, kuracie prsia vyprážané (3, 1, 7), zemiaková kaša I. (1), šalát mrkvový s kyslou kapustou, čaj ovocný
Piatok
Polievka gulášová srbská (1), chlieb k polievke, dukátové buchtičky s vanilkovým krémom (1, 7, 3), mlieko - školské (7), jogurt ovocný – školský
Vysvetlivky
Číslice v zátvorkách označujú tieto alergény:
1 - obilniny, 2 - kôrovce, 3 - vajcia, 4 - ryby, 5 - arašidy, 6 - sója, 7 - mlieko, 8 - orechy, 9 - zeler, 10 - horčica, 11 - sezam, 12 - siričitany
ANKETA
Čo vám chutí a čo nie? Pýtali sme sa detí v popradských školských jedálňach.
Emka Levocká: Mne tu veľmi chutí. Najviac mám rada ryžu s mäsom a nemám rada rezance s makom.
Lucka Dragušeková: Ja mám rezance s makom veľmi rada, ale nemusím polievky.
Jakub Horňáček: Ak je mäso, tak je to super. Nechutia mi paradajky. Kuchárky tu ale varia veľmi dobre.
Mariana Glevaňáková: Milujem sladké. Ale napríklad hovädzie mäso nemám veľmi rada.
Natália Kuchanová: Najviac mi chutia sladké jedlá, ale polievky vôbec nemusím. V školskej jedálni mi chutí minimálne tak dobre, ako doma.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš