POPRAD. Podtatranské múzeum v sobotu rozvoniavalo tradíciou. Pracovníčky múzea piekli pre verejnosť vianočné oblátky, ktoré sú súčasťou tradície sviatočného stolovania pod Tatrami.
„V minulosti piekli oblátky učitelia alebo kňazi. Chodili vinšovať a rozdávať ich po celej dedine. Teraz sa táto tradícia rozmohla a oblátky sa pečú aj u nás na východnom Slovensku a na Spiši,“ prezradila etnologička Podtatranského múzea Michaela Kočišová.
Oblátka v súčasnosti nahradila na štedrovečernom stole chlieb. „Oblátka sa podobne ako chlieb delí medzi členov rodiny, aby boli súdržní,“ dodala Kočišová.
Priblížila aj ďalšie zvyky, ktoré pod Tatrami podľahli dobe: „Medzi modernejšie symboly patria peniaze pod tanierom. Pozmenil sa aj starodávny zvyk reťaze okolo stola. Kedysi sa dávala železná reťaz, ktorá symbolizovala súdržnosť a zdravie. Dnes sa nahradila reťazou z papierových krúžkov.“
Formu kúpite aj dnes
Pečenia vianočných oblátok sa v múzeu zhostila jeho knihovníčka Jana Kušniráková. „Cesto je skoro také ako palacinkové a riedi sa vodou. Čím viac vody, tým je cesto jemnejšie. Treba vedieť odhadnúť teplotu formy, pretože sa nám môžu oblátky páliť. Ak je málo rozohriata, môže byť oblátka nedopečená,“ opísala postup pečenia.
Ako pracovníčka múzea porovnala spôsob pečenia kedysi a dnes. „V minulosti sa stroje na pečenie dávali do pece a tam sa ohrievali. Technika prenikla aj sem a teraz už používame elektrické formy. Tá naša v múzeu však má už určite nad päťdesiat rokov,“ prezradila.
Domáce gazdinky sa prišli do múzea inšpirovať v hojnom počte. „Kúpili sme aj na trhu nejaké oblátky, ale čerstvé domáce sú predsa o niečom inom. Dotvára to atmosféru Vianoc, a preto sme si sem po ne prišli,“ uviedla Mária Procházková.
Blažena Zalomová si pečenie oblátok pamätá z detstva. „Piekla ich moja babka. Zaujalo ma, že sa to takto propaguje, tak som to nemohla obísť,“ uzavrela.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš