Varenie nemá každý rád. No niektorí ho milujú a iní sa varením dokonca živia. Známy český šéfkuchár Jaroslav Žídek sa so slovenským režisérom Jaroslavom Vojtekom rozhodli natáčať novú reláciu pod názvom Nebíčko v papuľke. Podstatou relácie je cestovanie po Slovensku a spoznávanie regionálnych surovín či receptov. To ich priviedlo aj do Starej Ľubovne.
STARÁ ĽUBOVŇA. Toto krásne a čarovné mesto navštevuje veľa ľudí hlavne kvôli Ľubovnianskemu hradu a Domu ľubovnianskeho mešťana. Aj Jaroslavovi Žídekovi učarovalo naše mesto a spolu s televíznym štábom ho prišiel zviditeľniť.
V jeden deň natáčali na Ľubovnianskom hrade. „Na hrade sa mi veľmi páči a dobre sa mi tu varilo. Rozhodol som sa variť tak trochu tropicky ladené jedlo – rizoto s krevetami a jazmínovou ryžou - ktoré bolo inšpirované vaším slovenským rebelom, madagaskarským kráľom, pánom Móricom Beňovským,“ prezradil známy šéfkuchár.
Na druhý deň natáčali reláciu v Dome ľubovnianskeho mešťana. „Jaroslav si vybral Starú Ľubovňu kvôli meštianskemu domu, lebo chodí po Slovensku a všade varí sedliacke a šľachtické jedlá, ale práve meštianske jedlá mu chýbali a zistil si, že Stará Ľubovňa je jediné mesto, kde funguje originálna čierna kuchyňa a tá je práve v Dome ľubovnianskeho mešťana,“ povedal Pavol Mišenko, ktorý potom šéfkuchára učil najstaršie remeslo v Starej Ľubovni, a to modrotlač.
V tunajšom meštianskom dome majú zachovanú čiernu kuchyňu, ktorú mali ľudia v stredoveku, približne pred päťsto rokmi. Je to miestnosť s vysokým stropom a otvoreným ohniskom uprostred nej. Názov čierna kuchyňa súvisí s tým, že všetko v nej bolo zadymené a začmudené.
Pre šéfkuchára varila Janka Lukáčová
Našťastie žijú v našom meste ľudia, ktorí poznajú a varia ešte podľa starých receptov. Takým človekom je aj pani Janka Lukáčová, ktorú oslovila Zuzana Dlugolinská zo spoločnosti Marmon, aby prišla niečo chutné navariť.
„Mám trochu trému, pretože variť doma vo svojej kuchyni je iné ako tu, keďže doma viem, kde čo mám“ vysvetlila pani Janka, ktorá si pre šéfkuchára Žídeka pripravila tradičné staroľubovnianske jedlá.
„Varila som typicky vianočné jedlo, pečenú morku plnenú mandľovou plnkou a k tomu som urobila starodávny zemiakový šalát, čiže zemiaky s cibuľou a do toho som dala výpek z morky. Upiekla som aj gruľovník z kysnutého cesta so zemiakovo-bryndzovou náplňou,“ dodala.
„Všetko, čo pripravila pani Janka bolo výborné a gruľovník som mal aj na sladko, aj na slano, ale keďže som na sladké, tak na sladko mi chutil trochu viac,“ prezradil Jaroslav Žídek.
Aj režisérovi Jarovi Vojtekovi sa páči Ľubovňa
„Stará Ľubovňa má veľkú tradíciu, čo sa týka histórie jedla, za ktorým sa skrýva história tohto kraja a určitá pamäť ľudí. Myslím si, že sú tu ľudia veľkí lokálpatrioti, a preto je to pre nás zaujímavé, že ten priestor majú radi a my o nich môžeme natáčať. Miestni obyvatelia sú veľmi milí a myslím si, že to čo sme očakávali, že tá spolupatričnosť a prejav toho, že tento kraj majú radi a radi tu žijú, sa tu nachádza,“ uviedol režisér relácie Jaroslav Vojtek, ktorý si veľmi chválil spoluprácu s pracovníkmi Ľubovnianskeho hradu a Domu ľubovnianskeho mešťana.
Natáčanie napokon dopadlo podľa predstáv a tí, ktorí to nemohli vidieť, si to budú môcť približne na začiatku marca pozrieť v televízii.
Autor: Lucia Repková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš