Kritické hlasy ľudí upokojujú farmári. Vraj nejde o nič nenormálne ani nehumánne.
PODTATRANSKÝ REGIÓN. Chovatelia poľnohospodárskych zvierat pod Tatrami prechádzajú na ich voľné ustajnenie.
Podľa ich slov je to návrat k pôvodnému chovu, zvieratám tak vracajú slobodu pohybu. Azda najväčším pozitívom je vraj zníženie infekčného tlaku na stádo.
Ozývajú sa však aj kritické hlasy, že zvieratá pri silných mrazoch trpia. „Ak majú voľný prístup k dostatku potravy a k vode, problém s mrazom nemajú,“ vyvracia tento názor vedúci poľnohospodárskej výroby v Liptovskej Tepličke Stanislav Michalica.
V prípade daždivého a veterného počasia, ktoré môže spôsobiť komplikácie, sa u nich na družstve kravy ukrývajú pod prístrešky a do maštalí.
Zima je ľuďom, nie zvieratám
Dobytok chovajú na ohradenom priestranstve v zmiešanom stáde. „Krava, jalovica, teľa alebo býk majú slobodný prístup do otvorenej maštale, každú noc ich do nej naženieme. Teplota vonku a dnu je však približne rovnaká. Zima je ľuďom, nie zvieratám,“ dodal Michalica.
Chov v maštaliach prinášal nevýhody aj v tom, že priestory boli nevetrané s vysokou vlhkosťou a s vysokým podielom čpavku, baktérií a mikróbov. Kravy tak stáli v močovke a mali málo životného priestoru.
Otvorený chov si na družstve v Liptovskej Tepličke preto pochvaľujú, zatiaľ nemali so stádom žiadne problémy.
„U nás máme voľné ustajnenie už siedmy rok. Zvieratá sa samy rozhodnú, či chcú byť dnu, alebo vo výbehu. Pri odmäku ich von nepúšťame kvôli blatu,“ uviedol.
Hovädzí limuzínsky dobytok chovajú na mäso. Prísun vody pre dobytok zabezpečujú nezamŕzajúce napájačky, k potrave majú voľný prístup vo výbehu.
„Problém nemáme ani s brezivosťou. Teľatá už druhý deň po narodení chodia von a otužujú sa. Získavajú tak funkčnú termoreguláciu,“ opísal skúsenosti s mláďatami a znášaním zimného počasia Michalica.
V podtatranskom regióne nie sú jediným takýmto hospodárstvom, prvý rok skúšajú tento typ chovu zvierat napríklad aj na farme pri Kvetnici.
Podľa farmárov je v záujme chovateľa udržiavať zvieratá v dobrej kondícii. Dobytok je cez deň vonku a na noc sa ustajňuje.
Princípy takéhoto chovu nie sú žiadnymi novinkami, zahraničné skúsenosti dávajú metóde zelenú. Voľné ustajnenie dobytka preferujú aj na farme v Šuňave, Jánovciach či na Úsvite.
Pri splnení podmienok je to v poriadku
Tento trend chovu hovädzieho dobytka potvrdzuje aj popradský veterinár Pavol Duroň.
„Napríklad v Kanade chovajú hovädzí dobytok vonku aj pri –50 stupňoch. Základom je trvalý a voľný prístup k potrave a k nezamŕzajúcim napájadlám. Zvieratám stačí z balíkov slamy postaviť ochranu proti vetru a sychravému počasiu,“ uviedol Duroň.
Na druhej strane pripúšťa, že pri neodbornom chove môže dôjsť aj k týraniu zvierat. „Ak by nemali ochranu pred vetrom a prievanom, trpeli by smädom či hladom a nebol by to dobytok vhodný na takýto druh chovu, mohlo by ísť o týranie,“ dodal Duroň.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš