Majster mäsiar spolu so siedmimi pomocníčkami chuťovky pripravovali od sobotňajšieho rána. A už popoludní si na nich Tomášovčania pochutnávali.
SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE. Fašiangovú zabíjačku pripravilo vedenie obce už po druhýkrát. Poslúžilo na ňu vyše 120–kilové prasiatko. Obyvatelia obce ochutnali zo všetkého, nechýbala tradičná príloha kyslá kapusta i pálenka.
„Pripravili sme klobásky, pečené mäsko, varené pliecko, bôčik, krkovičku. Pracovali sme od rána a pripravili jednotlivé porcie, ako sa vraví z každého trocha, aby si ľudia pochutnali na všetkom. Samozrejme nechýbala zabíjačková polievka – grajzupa a hurky. Bez nich by totiž zabíjačka nebola tou pravou zabíjačkou,“ prezradila šéfka v kuchyni Anna Compelová. Na zabíjačkách vyrastala i starostka obce Zuzana Nebusová (nez.).
„K zabíjačkám mám veľmi dobrý vzťah. I keď v súčasnosti mám problém so žalúdkom, tak si musím dávať pozor. Ale pre ľudí z našej obce ich veľmi rada robím. Niekedy mávame aj sprievod s maskami, zbierame slaninku a vajíčka a potom si z nich pripravujeme fašiangové dobroty,“ zdôraznila starostka.
Podľa nej je dnes tých zabíjačiek už pomenej, ale v obci sa nájdu rodiny, ktoré ešte prasiatka chovajú. „Myslím si, že zabíjačka je príležitosťou, kedy sa rodina stretne, najedia sa, dobre sa zabavia. Určite by tieto tradície mali ostať zachované,“ zamyslela sa.
Na otázku, na čom si ona najviac na zabíjačke pochutná, odpovedala: „I keď v malom množstve, najradšej mám čerstvo pripravené a osolené mäsko, no a dobre vyúdené klobásky,“ dodala.
Švagor je na sladké
Na fašiangovej hostine sme stretli aj kamarátov Mareka, Ivana a Slavomíra. Tomášovčania Marek a Ivan si na dobrotách pochutnávali. „Všetko bolo dobré, ale najviac mi chutila jaternička. Na zabíjačkách som vyrastal, keď je príležitosť, vždy si tie dobroty vychutnám,“ prezradil Marek.
Ivanov otec často zabíjal. “Dnes už je toho pomenej. Ľudia sú pohodlnejší a radšej si tieto veci kúpia v obchode. Mne osobne tu dnes veľmi chutilo,“ uviedol Ivan Lacko.
Jeho švagor Slavomír prišiel z Banskej Bystrice. Priznal, že zabíjačkové jedlo nie je pre neho to pravé. „Ochutnal som to, ale veľmi za tým nejdem. Nikdy sme doma nechovali, nezabíjali. Ak si dám slaninu, tak z obchodu. A radšej si pochutnám na sladkých buchtách,“ netajil Slavomír, ktorý si spolu s Ivanom dal po zabíjačkovej ochutnávke chladené pivko.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš