Výrobne zákuskov sa snažia udržať doterajšie ceny, domáce pekárky zvažujú lacnejší variant.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Výrobňa zákuskov v Spišskej Novej Vsi už eviduje nižší záujem o sladkosti.
„V poslednom čase cítime pokles predaja, čo je spôsobené dvíhaním cien potravín. Suroviny do koláčov zdraželi, vajcia sú predražené. Krémy do koláčov varíme, na pečenie a ozdobovanie používame čerstvé ovocie. Snažíme sa udržať ceny, aj keď je to z roka na rok horšie,“ povedala Lýdia Plíhalová.
Blížiace sa sviatky pociťujú vo zvýšenom počte objednávok. „Aj keď máme viac objednávok v porovnaní s minulým rokom, počet objednaných kusov koláčov citeľne poklesol. Najväčší záujem je o rodinné balenie, teda kusy vcelku. Žienky si z veľkého kusa narežú kúsky na tácku podľa svojich predstáv,“ hovorí majiteľka.
Zákazníci chcú suché aj krémové zákusky. Najobľúbenejšie sú rezy, prím už niekoľko rokov držia punčové. V ponuke majú bezlepkový zákusok, pečú aj pre diabetikov.
Rodinný rozpočet
Opýtali sme sa aj gazdiniek, či zvýšené ceny neovplyvnia počet pečených koláčov na sviatky.
„Ceny tak rýchlo stúpajú, že zvažujem, čo napečiem. Asi jeden plnený, ostatné budú suchého rázu. Dlhšie vydržia,“ vysvetľuje Anna Kačírová zo Spišskej Novej Vsi.
„Na stole nebudú chýbať šuhajdy, punčový a medový koláč. Samozrejme aj kysnuté koláče. Chystám ich každý rok, rodina je na ne zvyknutá. Nemáme domáce vajcia, všetko musím kupovať, takže sa koláče určite predražia. Ale nevadí. Na sviatky sa stretne celá rodina, takže nebudem sporiť,“ je presvedčená Anna Krompigelová z Harichoviec.
Novovešťanka Stanislava Humeňanská spolu s mamkou našli úsporný systém. „Niečo napečiem ja, niečo mamka. Potom si to pekne podelíme. Obe máme pestrú ponuku. Ale čo to presne bude, ešte neviem, zatiaľ sme sa nedohodli,“ usmieva sa.
Autor: ešl
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš