SPIŠSKÝ HRAD. Zamestnanci hradu aj členovia skupiny historického šermu sa odeli do dobových kostýmov, aby návštevníkom predviedli príchod hradného pána a panej na Spišský hrad.
Naši stredovekí predkovia o racionálnej strave ani nechyrovali. Keď hostina – tak poriadna.
„Pri slávnostných udalostiach podávali aj tridsať až sto chodov. Jedlá pripravovalo dvadsať kuchárov. Boli to rôzne kaše, posúchy, mäsá. Chutné sú posúchy, ktoré využívali ako taniere na mäso. Napriek tomu, že je to chutný pokrm, rozdali ich po stolovaní chudobným,“ povedala nám Viera Štofková zo Spišského hradu, ktorá v dobovom kostýme núkala návštevníkov rôznymi špecialitami zo stredovekej kuchyne.
Expozícia s názvom Hradná kuchyňa by mala byť hlavným lákadlom pre návštevníkov počas celej sezóny. Správca hradu obohatil zbierku novými exponátmi.
Historický sprievod
Zaujímavou časťou víkendovej slávnosti bol aj historický sprievod mestom. Hradný pán s paňou dorazil na hrad na koči, sprevádzalo ich služobníctvo. Privítal ho hradný kapitán, ktorý ho previedol po sídle.
„Návštevníci sa počas celej sezóny môžu tešiť na bohatý program na Spišskom hrade. Chystáme Deň detí, divadelné predstavenia, koncerty, programy pre školy, festivaly počas prázdnin, nočné prehliadky,“ vymenovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.
Slávnostná atmosféra na hrade prilákala aj veľa ľudí. Michal Vasko sem prišiel zo Spišskej Novej Vsi.
„Páčia sa mi dobové kostýmy, ktoré približujú stredovekú atmosféru na hrade. Praje nám aj počasie na takýto výlet,“ povedal nám jeden z návštevníkov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš