V rámci vyučovacích hodín v nej pečú chlieb a na ostatných hodinách sa učia viac o chlebe. V týchto dňoch rozpálili svoju pec po prvýkrát.
SPIŠSKÝ HRHOV. Základná škola s materskou školou v Spišskom Hrhove je známa viacerými zaujímavými aktivitami.
Okrem klasického učenia sa venujú bylinkovej farme, vydávajú knihy a natáčajú filmy. Pekárenská pec je novinkou.
Peniaze, približne 3-tisíc € na výstavbu pece získala škola z projektu. Časť peňazí zainvestovala aj z vlastných zdrojov.
„Pec sa nám podarilo vybudovať do troch týždňov. V rámci projektu sme získali peniaze aj na ingrediencie na pečenie chleba a pečiva. Nakúpili sme si aj pomôcky na pečenie i literatúru. V škole je 270 žiakov, v škôlke 60 detí, všetky si postupne vyskúšajú pečenie v školskej peci,“ zdôraznil riaditeľ školy Peter Strážik.
Téma chleba a pečiva sa v škole dostala aj do učebných osnov. O chlebe hovoria na hodinách cudzích jazykov, na matematike žiaci počítajú rovnice o chlebe, na chémii sa učia o procese kvasenia, žiaci robia o chlebe aj powerpointové prezentácie. Pec na dvore slúži všetkým žiakom školy i škôlky.
Školský rok ukončia pečením pizze
Pri premiérovom pečení sme zastihli školákov druhého stupňa. Chlapci pomohli rozpáliť pec, dievčatá zatiaľ vymiesili cesto na chlieb. Rozhodli sa upiecť zemiakový.
„Múka, voda, soľ, droždie, ocot, olej...“ vyratúvali ingrediencie na prípravu chleba školáčky Barborka a Michaela. Ako obidve uviedli, nie nadarmo sa hovorí, že chlieb je náš každodenný.
Chlieb potom putoval do pekárenskej pece a malí pekári čakali hodinku a pol, kým sa upečie. Po vytiahnutí z pece im krásne zavoňal. Ich chlebík pochválil aj riaditeľ školy. Ako dodal, v závere školského roka školáci budú svorne piecť aj pizzu.
„Máme sto kíl múky, využijeme to na pečenie obľúbenej pizze. Deti sa už teraz na to veľmi tešia,“ dodal riaditeľ.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš