Aj on tvrdí, že v našej nadmorskej výške rastú huby o čosi neskôr a tak si pomáha z vlastných zdrojov. Už niekoľko rokov si doma pestuje hlivu ustricovú, ktorá mu vypĺňa čakanie na huby z lesa.
POPRAD - VEĽKÁ. Hliva ustricová už nikde na Slovensku nie je žiadnou novinkou. Aj popradský hubár Juraj Kočan podľahol jej čaru. Čaká, kedy začnú rásť huby v lese.
„Pod Tatrami rastú huby trochu neskôr ako inde a tento rok je navyše zvláštny tým, že buď je príliš sucho, alebo príliš vlhko,“ rozhovoril sa Kočan.
V hluchom období, keď všetci hubári netrpezlivo čakajú na hubovú nádielku, si pomáha po svojom. „Huby mám veľmi rád a tak si každý rok pred sezónou pestujem v pivnici hlivu. Je vynikajúca v akejkoľvek úprave a dá sa jednoducho vypestovať,“ zdôraznil.
Navyše to podľa Kočana nie je ani nákladné. „Postup je jednoduchý. Potrebujete násadu, ktorú kúpite v záhradkárstve asi za päť eur a dve vrecia suchej slamy. Tá sa naseká, zaleje vriacou vodou a zaparí. Tak sa stane sterilná. Dáte do nej násadu a udržujte v správnej teplote,“ opísal Kočan.
Navyše je dnes možné kúpiť celú zostavu hotovú a už len pestovať. „Stojí to do desať eur, nie je to drahé,“ dodal.
Hliva v každom ročnom období
Hliva je podľa Juraja Kočana najlepšia, keď začnú rásť plodnice. „Do tých piatich dní je výborná. Potom sú už hlavičky veľké a nie príliš dobré. V obchode kúpite hlivu celú dolámanú. Doma ju máte takú, akú chcete,“ zhodnotil.
Kočan dodal, že je úplne jedno, v ktorom ročnom období hlivu začnete pestovať. „Dôležité je udržať ju v správnej teplote,“ opakoval.
Pre hubárov je podľa Kočana toto obdobie na hlivu ako stvorené. „Húb v lese niet. Bol som v lese už párkrát, ale počasie im nepraje. Rastú modráky, čo je jedna z prvých húb, ale nie sú ešte dobré. To chce poriadny letný dážď, aby sa pôda na huby pripravila. Tu pod Tatrami si musíme ešte počkať. Dávam tomu dva týždne,“ uzavrel hubár Kočan.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš