Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Hubárska sezóna pod Tatrami sa už rozbehla

Huby začali konečne rásť. Sezóna sa ešte len začína a už sa v lese pri Vrbove ochutnávaním neznámych húb priotrávil 36–ročný muž.

Hríby smrekové aj dubové. Hubári pod Tatrami sa konečne dočkali najobľúbenejších húb.Hríby smrekové aj dubové. Hubári pod Tatrami sa konečne dočkali najobľúbenejších húb. (Zdroj: mv)



PODTATRANSKÝ REGIÓN. Hubári na celom Slovensku si dlhú dobu zúfali. V lesoch bolo veľké sucho, nerástli takmer žiadne huby.

Po týždňoch tepla a sucha síce zapršalo a celkovo sa ochladilo, ale nedostatok vlahy ešte dlho bránil rastu húb. V posledných dňoch však nastalo pre hubárov ideálne počasie, keď sa strieda dážď so slnkom a teploty nemajú veľké výkyvy.

„Momentálne je v lese dostatok vlahy, voda dokonca stojí a vytvárajú sa mláky, čo ešte pred mesiacom nebolo. Počasie je vyslovene hubové,“ potešil hubárov predseda Podtatranského mykologického klubu Andrej Akurátny. Vďaka vhodným klimatickým podmienkam sa už dajú nájsť aj hríby dubové a smrekové.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochutnával neznáme huby, nebol schopný pohybu

Jeden kuriózny prípad sa pod Tatrami stal v stredu večer. V lese nad obcou Vrbov zasahovali hasiči v spolupráci s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou (VZZS), ktorých si privolal paralyzovaný hubár.

„Popradská posádka VZZS letela na pomoc do nedostupného lesného terénu pri Vrbove k 36-ročnému mužovi. Ten sa sám nachádzal v lese neschopný pohybu potom, čo skonzumoval tepelne neupravené neznáme huby,“ informovala hovorkyňa VZZS Air-Transport Europe Silvia Galajda.

Na mieste zasahovali aj popradskí hasiči. V spolupráci s leteckými záchranármi pacienta ošetrili, naložili do vrtuľníka a transportovali do popradskej nemocnice.

„Šlo o otravu hubami. Vo štvrtok bol jeho stav už stabilizovaný, čo preukázali aj laboratórne testy. Postupne sa jeho stav lepší, odozneli aj príznaky otravy ako zvracanie a hnačky,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa Nemocnice Poprad Matej Bielik.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochutnávať áno, ale nekonzumovať

Ako Akurátny upozornil, pri ochutnávaní húb pri zbere si treba dať veľký pozor. Pri správnej ochutnávke sa má huba požuť a následne vypľuť.

„Ochutnávať huby bez tepelnej konzumácie sa nemusí vyplatiť. Niektoré huby sú konzumovateľné v surovom stave, iné nie,“ ozrejmil.

Muchotrávka zelená podľa jeho slov chutí veľmi dobre a je pritom prudko jedovatá. „Ochutnávanie je veľmi dobrým pomocníkom pri plávkach a rýdzikoch. Všetky jedlé druhy týchto húb neštípu,“ zdôraznil skúsený hubár.

Ak pri ochutnávke plávok alebo rýdzikov pocíti zberateľ štipľavú chuť, nemusí sa báť otravy. Huba len patrí medzi nejedlé.

Príznaky otravy sa dostavia za šesť až osem hodín

Pri konzumácii plodnice najprudšie jedovatej huby – muchotrávky zelenej sa prvé príznaky dostavia približne za šesť až osem hodín. Po časovom odstupe už človek nemusí ťažkosti spôsobené otravou dávať do súvislosti s hubami.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ochutnávať huby môžeme, ale netreba ich jesť a už vôbec nie vo väčšom množstve. Zistiť chuť sa dá aj olízaním. Hríb žlčový je horký,“ radí neskúseným hubárom Akurátny.

Najlepšou radou je doniesť domov iba také huby, ktoré vieme bezpečne rozpoznať. Ďalšou možnosťou je nosiť so sebou vreckový atlas húb a ešte za čerstva ich konfrontovať s encyklopédiou.

„Brať do košíka všetky nájdené huby je nehoráznosť z hľadiska lesa a nezodpovednosť voči samému sebe. Huby v košíku počas cesty domov zmenia farbu, tvar a vôňu. Môžu sa aj zapariť,“ vysvetlil dôvody hovoriace v prospech rozpoznania huby priamo na mieste rastu.

Rozhodujúcim znakom pri identifikácii huby je miesto, v blízkosti ktorého huba vyrástla. Ako dodal, pri študovaní atlasu húb si človek fyzicky oddýchne a dozvie sa o hubách mnoho vecí ešte pred ich konzumáciou.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 19 886
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 217
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 021
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 670
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 861
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 927
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 516
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 297
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Z vyše 1 700 pozitívnych testov je 512 z východu

Počet ventilovaných pacientov stúpol.

Ilustračné foto.

Pribudlo ďalších 17 úmrtí, z toho 11 v prešovskej nemocnici

Jedna pacientka skonala aj v Košiciach, ďalšia v Bardejove.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana Prešov - oddelenie infektológie.
Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.
Poslanec Rudolf Dupkala počas online rokovania PSK.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Laboratóriá odhalili 1728 nových prípadov, krízový štáb rokuje o lockdowne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
Beata Javorcik
Marco Pantani (vpravo) ako líder pretekov na Giro d´ Italia 1999.
Cynická obluda

Zázrak v parlamente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop