Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Spišské párky vymysleli v meste pod Spišským hradom

Vynálezcom párkov bol mäsiarsky majster Varsányi. Monika Varsányiová, potomok rodiny, pripravuje novelu Spišské párky.

Anton Hockicko. Pred domom Varsányiovcov.Anton Hockicko. Pred domom Varsányiovcov. (Zdroj: ešl)



SPIŠSKÉ PODHRADIE. Vznik spišských párkov sa datuje k začiatku 20. storočia. Do roku 1950 ich vyrábalo v meste viacero uznávaných mäsiarskych majstrov Štefan Varsányi, Michal Griger, neskôr Španer so svojím zaťom Štefanom Blaškom.

Spišským párkom vtedy konkurovali Podracké viršle. Na nezabudnuteľnú chuť oboch výrobkov dodnes spomínajú skôr narodení.

Jemno mleté mäsiarske výrobky bez papriky boli v minulosti vo svete známe. Na Spiši, jednej z najbohatších častí Uhorska, boli chýrni mäsiari. Tí vymýšľali, čím by prekvapili svoju klientelu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Práve v Spišskom Podhradí sa pokúšal majster Varsányi vytvoriť nový základ jemno mletého výrobku z mäsa a papriky. Zhotovil viršle, ktoré ešte zdokonalil. Na svete boli spišské párky, o ktoré bol záujem aj v Budapešti,“ ochotne podáva získané poznatky Anton Hockicko, ktorý sa zaujíma o históriu.

Podracké viršle boli z bravčového mäsa, plnené do baraních a jahňacích črievok. Spišské párky z bravčového a teľacieho mäsa boli tmavšie a chutili inak.

Na viršle sa chovali prasatá z Nemešian a Klčova, ktoré sa kŕmili zvláštnou odrodou zemiakov. Na výrobu párkov sa kupovali teľatá z vysokohorských pastvín, najčastejšie zo Zamaguria.

Aj konzumácia údenín mala svoju tradíciu.

„Jedli sa zásadne rukami, pri zahryznutí museli puknúť. Viršle sa podávali len vo štvrtok a nedeľu so strúhaným chrenom, bielou žemľou a s deci bieleho vína. Jedli sa rukami a neprihrievali sa. K párkom sa už ponúkali rôzne prílohy,“ vnáša nás do tajov zberateľ histórie.

Skryť Vypnúť reklamu

Originálny recept výroby párkov a viršlí sa do dnešných čias nezachoval. Jeho tajomstvo si zobrali do hrobu uznávaní mäsiarski majstri.

„Ich výroba bola hotovou alchýmiou. Základ tvorila paprika a pochutiny, ktoré dodávali výrobkom príznačnú chuť. Dôležitý bol aj druh dreva, ktorým sa výrobky údili. Majstri zmes miesili zásadne rukami a nechali ju odstáť. Hlavné tajomstvo ale spočívalo v poctivosti majiteľa, ktorý naplno využíval oči, jazyk a ruky,“ prízvukuje A. Hockicko.

Dom Varsányiovcov

Posledné kvalitné párky jedol znalec podhradskej histórie z výrobne Štefana Blaška pred tromi desiatkami rokov.

„Boli znamenité. Tie dnešné sa s bývalými nedajú ani porovnať. Už aj tým, že mäso je v nich často len čestným hosťom,“ dôvodí A. Hockicko.

Skryť Vypnúť reklamu

Dom Štefana Varsányiho stojí dodnes na námestí. Jeho dolná časť si ešte zachovala ťažšie čitateľné nápisy o tom, že tu niekedy mäsiarsky majster žil a pôsobil.

Monika Varsányiová pochádza z rodiny výrobcov spišských párkov. Je vnučkou Štefana Varsányiho st., ktorý bol uznávaným majstrom svojej doby. V pripravovanej novele Spišské párky čerpá námety z rodinných koreňov.

„Kniha vznikla o päť minút dvanásť. Dedo mal desať detí a devätnásť vnukov. To boli naši rodičia, ktorí už nežijú. Tento významný človek si zaslúži, aby sa o ňom vedelo. Nielen v rodine, ale aj v jeho rodnom meste, na Slovensku. Bola by škoda, keby tieto informácie zapadli do zabudnutia,“ vyznáva sa M. Varsányiová.

Silné návraty z detstva autorka zakomponovala do fiktívneho príbehu rodiny mäsiara. Opisy mesta a života tých čias čerpala z miestnej kroniky a archívov.

V literárnych pasážach majstrovsky zakomponovala výrobu párkov.

„Presný recept v knihe nenájdete. Nie je podstatné pre knihu ako sa robia párky, podstata tkvie v niečom inom. Párky sú fenomén, ktorý prežil deda a prežije aj nás. Jeho recept nie je, no chuť ostáva v našej pamäti,“ dokresľuje autorka.

Monika Varsányiová sa narodila v Piešťanoch, v súčasnosti žije v Šali. Novela Spišské párky je jej druhou knihou v poradí.

Spišské Podhradie prijalo pripravovanú knihu s nadšením.

„Podnikáme kroky, aby sme našli prostriedky na vydanie novely Spišské párky. Oslovujeme nadácie a združenia, finančne sa bude podieľať aj samospráva,“ vysvetľuje predseda komisie pre kultúru na mestskom úrade Miroslav Varšo.


spiko_parky2_161012_esl_res.jpg
Zachované nápisy. Dokumentujú minulé časy.


spiko_parky3_161012_esl_res.jpg
Monika Varsányiová. Autorka novely Spišské párky.

Foto: ešl

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 449
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 408
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 177
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 819
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 785
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 669
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 638
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 467
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Advokátku vyviedli z košického súdu. Napriek výzvam si odmietla dať rúško

Hrozia jej sankcie od advokátskej komory i úradu verejného zdravotníctva.

Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.

Štátnych úradníkov na košický magistrát nepustili

Proti zvýhodnenému nájmu bol šéf majetkovej komisie.

Na magistráte nebudú sídliť pracovníci ÚVO.
Poslanec Rudolf Dupkala počas online rokovania PSK.
Vstup do železničného podchodu v Krompachoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop