V školskej jedálni servírovali pokrmy zdravej výživy zástupcovia piatich stredných škôl v meste. Nechýbali nátierky, koláče, teplé jedlá i jednohubky od výmyslu sveta.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Podľa vedúcej školskej jedálne hotelovej akadémie Márie Sýkorovej v škole už šiesty rok ponúkajú študentom dva druhy obedov. Prvý je klasický, druhý je zdravá výživa.
„Študentom ponúkame aj túto zdravšiu alternatívu nenásilnou formou. Je na nich, či sa rozhodnú pre jedno alebo druhé jedlo. Takto ich postupne učíme aj na zeleninu a iné zdravšie formy stravovania. Keď sme začínali, zeleninový tanier si dalo päť študentov, dnes ich je aj 60. Takže vidieť, že to má význam,“ zdôraznila M. Sýkorová.
Jej osobne chutia najmä jedlá z rýb a zeleninové šaláty. Na tradičnú jesennú ochutnávku zdravých jedál pripravili v miestnej kuchyni bohatú ponuku.
„Sú to jedlá s menším obsahom tukov a cukrov, aby sme dodržali význam zdravej výživy. A hoci tu máme aj vyprážané jedlá, sú zhotovené v konvektomate, nie na prepraženom oleji. A nie sú obaľované v klasickom trojobale, ale napr. v syrovom či cuketovom cestíčku,“ uviedla.
„Potom tu máme opekané chlebíkové jednohubky, zeleninové chlebíky či chlebíky z cícerovej múky s rôznymi nátierkami ako je bryndzovo-papriková, cícerová, brokolicová,“ vyratúvala M. Sýkorová.
Mládež sa stravuje nezdravo
Zdravú stravu podávajú aj v školskej jedálni Gymnázia na Školskej ulici. Na ochutnávku pripravili bohatú plejádu chutných a zdravých jedál, ako napríklad filé v syrovom cestíčku, lazane s cuketou a šampiňónmi, cícerovú omáčku, kuracie rolky so zeleninou a iné.
Ako sa stravujú gymnazisti, na to sme sa opýtali vedúcej školskej jedálne Kataríny Kozárovej.
„My sa im snažíme dávať pestrú a zdravú stravu. Deti doma zjedia, čo im mamy navaria. Nie všetci chcú však ochutnať niečo iné. To je na škodu veci, lebo im unikajú skutočne dobré a zdravé jedlá. Dávajú aj na odporúčania svojich kamarátov a keď im to nechutí, tak neochutnajú ani oni, čo je tiež škoda. Študenti sa nestravujú veľmi zdravo. Rýchlo len niečo do seba hodia, čo nie je tiež zdravé,“ zamyslela sa K. Kozárová.
Jej slová potvrdila aj kolegyňa z hotelovej akadémie. „Mládež sa stravuje veľmi nezdravo. Konzumuje najmä hranolčeky, bagety, burgery. Samé tukové, preprážané jedlá, k tomu majú málo pohybu, čo sa odzrkadľuje na ich zdraví,“ dodala M. Sýkorová.
„Ja osobne mám veľmi rada zeleninové jedlá. Často si aj doma pripravím nejaký šalát. Priznám sa, že niekedy si dám aj bagetu či hranolčeky, ale snažím sa to obmedzovať. Myslím si, že zdravá strava je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Dnes som ochutnala veľa zdravých a naozaj výborných jedál. Niektoré si určite pripravím aj doma,“ poznamenala študentka tretieho ročníka gymnázia Júlia.
Na ochutnávke sa podieľali aj Gymnázium na Javorovej ulici, Technická akadémia i Stredná priemyselná škola drevárska.
Stôl Gymnázia na Školskej. K. Kozárová (na snímke vpravo) pripravila s kolegyňami zdravé a pestré jedlá. Foto: šim
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš