Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Stredoškoláci pripravili ochutnávku zdravých jedál

Z Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi sa v jedno popoludnie šírila vôňa zdravia.

Ponuka z hotelovky Skutočnou lahôdkou bola grilovaná cuketka s jogurtovo cesnakovým dipom.Ponuka z hotelovky Skutočnou lahôdkou bola grilovaná cuketka s jogurtovo cesnakovým dipom. (Zdroj: šim)

V školskej jedálni servírovali pokrmy zdravej výživy zástupcovia piatich stredných škôl v meste. Nechýbali nátierky, koláče, teplé jedlá i jednohubky od výmyslu sveta.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Podľa vedúcej školskej jedálne hotelovej akadémie Márie Sýkorovej v škole už šiesty rok ponúkajú študentom dva druhy obedov. Prvý je klasický, druhý je zdravá výživa.

„Študentom ponúkame aj túto zdravšiu alternatívu nenásilnou formou. Je na nich, či sa rozhodnú pre jedno alebo druhé jedlo. Takto ich postupne učíme aj na zeleninu a iné zdravšie formy stravovania. Keď sme začínali, zeleninový tanier si dalo päť študentov, dnes ich je aj 60. Takže vidieť, že to má význam,“ zdôraznila M. Sýkorová.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej osobne chutia najmä jedlá z rýb a zeleninové šaláty. Na tradičnú jesennú ochutnávku zdravých jedál pripravili v miestnej kuchyni bohatú ponuku.

„Sú to jedlá s menším obsahom tukov a cukrov, aby sme dodržali význam zdravej výživy. A hoci tu máme aj vyprážané jedlá, sú zhotovené v konvektomate, nie na prepraženom oleji. A nie sú obaľované v klasickom trojobale, ale napr. v syrovom či cuketovom cestíčku,“ uviedla.

„Potom tu máme opekané chlebíkové jednohubky, zeleninové chlebíky či chlebíky z cícerovej múky s rôznymi nátierkami ako je bryndzovo-papriková, cícerová, brokolicová,“ vyratúvala M. Sýkorová.

Mládež sa stravuje nezdravo

Zdravú stravu podávajú aj v školskej jedálni Gymnázia na Školskej ulici. Na ochutnávku pripravili bohatú plejádu chutných a zdravých jedál, ako napríklad filé v syrovom cestíčku, lazane s cuketou a šampiňónmi, cícerovú omáčku, kuracie rolky so zeleninou a iné.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa stravujú gymnazisti, na to sme sa opýtali vedúcej školskej jedálne Kataríny Kozárovej.

„My sa im snažíme dávať pestrú a zdravú stravu. Deti doma zjedia, čo im mamy navaria. Nie všetci chcú však ochutnať niečo iné. To je na škodu veci, lebo im unikajú skutočne dobré a zdravé jedlá. Dávajú aj na odporúčania svojich kamarátov a keď im to nechutí, tak neochutnajú ani oni, čo je tiež škoda. Študenti sa nestravujú veľmi zdravo. Rýchlo len niečo do seba hodia, čo nie je tiež zdravé,“ zamyslela sa K. Kozárová.

Jej slová potvrdila aj kolegyňa z hotelovej akadémie. „Mládež sa stravuje veľmi nezdravo. Konzumuje najmä hranolčeky, bagety, burgery. Samé tukové, preprážané jedlá, k tomu majú málo pohybu, čo sa odzrkadľuje na ich zdraví,“ dodala M. Sýkorová.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ja osobne mám veľmi rada zeleninové jedlá. Často si aj doma pripravím nejaký šalát. Priznám sa, že niekedy si dám aj bagetu či hranolčeky, ale snažím sa to obmedzovať. Myslím si, že zdravá strava je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Dnes som ochutnala veľa zdravých a naozaj výborných jedál. Niektoré si určite pripravím aj doma,“ poznamenala študentka tretieho ročníka gymnázia Júlia.

Na ochutnávke sa podieľali aj Gymnázium na Javorovej ulici, Technická akadémia i Stredná priemyselná škola drevárska.

spiko_jedla_2_301012_sim_res.jpg
Stôl Gymnázia na Školskej. K. Kozárová (na snímke vpravo) pripravila s kolegyňami zdravé a pestré jedlá. Foto: šim

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 930
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 789
  3. Aká je chémia vôní 13 504
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 831
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 710
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 245
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 784
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 402
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 217
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 034
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling by mohol na revanš blokovať Matovičov plán, ale neurobí to

Do Vianoc otvoria aj školu, kam chodia Matovičove dcéry.

Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Dobré ráno

Dobré ráno: Lučanský mal brať úplatky. Kedy sa skončí zatýkanie?

Čo to vypovedá o štáte v ktorom sme žili?

Prokurátor Maroš Žilinka.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop